Μενού
aek-opados
  • Α-
  • Α+

O 29χρονος Μάικ δεν ζει πια. Θα είχε, λογικά, μεγάλο ενθουσιασμό να παρακολουθήσει την ομάδα του να παίζει σε αγώνα Champions League προκριματικής φάσης, αλλά οι οπαδικοί στρατοί εντός και εκτός συνόρων είχαν διαφορετική άποψη. Ο Μιχάλης έγινε ένας άλλος ένας στη λίστα του αίματος, των θανατηφόρων συγκρούσεων που προκαλεί η οπαδική βία, εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. 

Για όσους ξύπνησαν τώρα, ένας νεκρός και οκτώ τραυματίες, πέντε Κροάτες και τρεις Έλληνες, νοσηλεύονται στον Ερυθρό Σταυρό, φέροντες βαριά τραύματα. Αυτός είναι ο απολογισμός των σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια από οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι οποίοι παρά την απαγόρευση μετακίνησης για τον αγώνα με την ΑΕΚ, βρέθηκαν στη χώρα μας. Ως πότε; Θα ρωτήσει κανείς. Ως τη στιγμή που ενδεχομένως, θα καταφέρουν να φτάσουν στην πόρτα του σπιτιού σου. 

Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε όλες τις μελανές υπογραφές σε αυτό το νοσηρό κύκλο του αίματος, μέσα από επεισόδια οπαδικής βίας. 

1983 - Άρης (Αριστείδης) Δημητριάδης

Ηλικία: 18 ετών

aristeidis
O Αριστείδης Δημητριάδης

Τι συνέβη: Ήταν 3 Σεπτεμβρίου του 1983, όταν ο νεαρός Άρης βρισκόταν μαζί με δυο φίλους του στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, όταν έκανε το μοιραίο λάθος: ρώτησε πόσο έληξε ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Άρη στην Αθήνα κι όταν άκουσε το αποτέλεσμα (ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει 5-1) πείραξε για πλάκα τους φίλους του.

Παρέα τριών ατόμων άκουσαν τα σχόλια του και αμέσως άρχισαν να τον χτυπούν άγρια, χρησιμοποιώντας ακόμα και μαχαίρια. Ο 18χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Νοσηλεύτηκε για έξι μέρες στην εντατική. Στις 9 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ο θάνατος του. 

Τρία άτομα που άκουσαν το σχόλιό του όρμησαν πάνω του και άρχισαν να τον χτυπάνε άγρια, με μπουνιές, κλοτσιές και μαχαιριές. Ο 18χρονος μεταφέρθηκε ακολούθως στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου εισήχθη εσπευσμένα σε θάλαμο εντατικής θεραπείας και, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε έξι μέρες αργότερα, στις 9 Σεπτεμβρίου.

1986 - Χαράλαμπος Μπλιώνας

Ηλικία: 29 ετών

β

Τι συνέβη: Ο Μπλιώνας ήθελε να πάρει το ΚΤΕΛ από Λάρισα για Αθήνα. Επειδή όμως το ταξί που θα τον πήγαινε στο σταθμό, καθυστέρησε, έχασε το λεωφορείο. Για να περάσει την ώρα του αποφάσισε να πάει βόλτα ως το Αλκαζάρ και να δει το ντέρμπι της εποχής, Λάρισα - ΠΑΟΚ. Από την εξέδρα των φιλοξενούμενων όμως εκτοξεύτηκαν τρεις φωτοβολίδες, μια εκ των οποίων βρήκε στον λαιμό τον καθηγητή, που σωριάστηκε αιμόφυρτος.

Στο γήπεδο δεν υπήρχε ασθενοφόρο, ο τραυματίας μεταφέρθηκε πάνω σε… διαφημιστική πινακίδα σε αγροτικό όχημα, με το οποίο διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

1991 - Γιώργος Παναγιώτου

Ηλικία: 17 ετών

aek


Tι συνέβη: Στις 13 Ιανουαρίου 1991, ο έφηβος Γιώργος Παναγιώτου έχασε τη ζωή του έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο Παναγιώτου είχε πάει εκεί για να παρακολουθήσει το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Κοντά στο γήπεδο δέχτηκε φωτοβολίδα στην κοιλιά, η οποία εκτοξεύτηκε από κοντινή απόσταση με ειδικό πιστόλι.

Ο 17χρονος μεταφέρθηκε αμέσως σε κοντινό νοσοκομείο, όπου όμως άφησε λίγο αργότερα την τελευταία του πνοή.

1991 - Ευθύμιος Λιάκας, Κώστας Ντόλιας

Ηλικίες: 21 ετών

φρικι

Τι συνέβη: Τον Απρίλιο του 1991, και σε αγώνα μπάσκετ, αυτή τη φορά για το Κύπελλο Ελλάδας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Πανιώνιο, μετρήσαμε νεκρούς. Οι  Ευθύμιος Λιάκας και Κώστας Ντόλιας, κάθονταν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, ενώ οδηγός και συνοδηγός είναι οι Γιάννης Γεωργούσης και Χρήστος Τσολακίδης. Οι φίλοι όμως έκαναν το λάθος να βγάλουν από το παράθυρο ένα κασκόλ με τα χρώματα της ομάδας τους. 

Στο 24ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού, ένα όχημα που τους ακολουθούσε σταμάτησε δίπλα τους και ένας κουκουλοφόρος πετάει μέσα στο αυτοκίνητό τους μία μολότοφ, με συνέπεια αυτό να τυλιχτεί αμέσως στις φλόγες.

Οι δύο άντρες που κάθονταν μπροστά, πετάχτηκαν αμέσως έξω και γλίτωσαν, έχοντας υποστεί μόνο εγκαύματα. Οι Λιάκας-Ντόλιας όμως, εγκλωβίστηκαν στο πίσω κάθισμα και βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες.

Αξίζει να τονίσουμε ότι μετά από αρκετά χρόνια οι αρχικές καταθέσεις άλλαξαν και το μοιραίο συμβάν από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, μετατράπηκε σε… δυστύχημα από φωτοβολίδες.

1995 - Γιώργος Καρνέζης

Ηλικία: 25 ετών

1884


Τι συνέβη: Ήταν Απρίλιος του 1995, με την κόντρα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο μπάσκετ να κορυφώνεται. Ο Γιώργος Καρνέζης είχε πάει βόλτα με φίλους στην κεντρική πλατεία της Γλυφάδας για να δουν όλοι μαζί τον 4ο τελικό για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Περίπου μισή ώρα μετά το ματς έγινε αντιληπτός στην πλατεία από μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού, έπεσε θύμα άγριας επίθεσης μέσα στο αμάξι του και δέχτηκε τουλάχιστον τρεις μαχαιριές. Ο Γιώργος Καρνέζης πέθανε την επόμενη μέρα.

2007 - Μιχάλης Φιλόπουλος

Ηλικία: 22 ετών

φιλ

Τι συνέβη: Ήταν 29 Μαρτίου 2007, όταν έφυγε από τη ζωή ο 22χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος στη Λεωφόρο Λαυρίου. Είχε προηγηθεί «ραντεβού θανάτου» μεταξύ χούλιγκαν του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, μια «μάχη» δηλαδή, με μολότοφ, κοντάρια, σιδηρογροθιές, στιλέτα, αεροβόλα πιστόλια, κλομπ, φωτοβολίδες, για λόγους που μόνο εκείνοι γνώριζαν.

Ο 22χρονος Φιλόπουλος πέφτει τραυματισμένος από χτυπήματα με σίδερο στο κεφάλι και δέχεται στη συνέχεια και μαχαιριές. Στο ΚΑΤ, όπου θα μεταφερθεί στη συνέχεια, διαπιστώνεται ο θάνατός του.

2011 - Γιάννης Ρουσάκης

Ηλικία: 21 ετών

ρουσακις1

Τι συνέβη: Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011 οι οπαδοί Παναθηναϊκού και ΟΦΗ κλείνουν «ραντεβού» για να συγκρουστούν στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στη συμπλοκή βγαίνουν μαχαίρια και στιλέτα, με τον 21χρονο οπαδό των «πρασίνων» Γιάννη Ρουσάκη να πέφτει νεκρός από τραύματα στον θώρακα και την κοιλιά.

Ο δράστης συνελήφθη και δήλωσε: «Έπεσαν όλοι πάνω μου. Αισθάνθηκα παγιδευμένος και δεν μπορούσα να αντιδράσω. Δεν είχα τότε άλλη επιλογή. Αναγκάστηκα να τον χτυπήσω για να ξεφύγω».

2014 - Κώστας Κατσούλης

Ηλικία: 46 ετών

κατσουλης

Τι συνέβη: Το 2014 έχασε τη ζωή του, επίσης στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο 46χρονος Κώστας Κατσούλης, ο οποίος παρακολουθούσε την ποδοσφαιρική αναμέτρηση ανάμεσα σε Ηρόδοτο και Εθνικό για τη Γ’ Εθνική.

Στη διάρκεια συμπλοκών μπήκε μπροστά για να προστατέψει γυναίκες και παιδιά που βρίσκονταν στην κερκίδα των οπαδών της πειραϊκής ομάδας. Τέσσερα άτομα τον απομόνωσαν και τον χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές. Ο Κατσούλης μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο «Βενιζέλειο» και στη συνέχεια στο «401», όπου λίγες ημέρες αργότερα έφυγε από τη ζωή.

2017 - Νάσος Κωνσταντίνου

Ηλικία: 24 ετών

gazzetta

Τι συνέβη: Ήταν 27 Απριλίου 2017, όταν ο 24χρονος Κύπριος οπαδός του ΠΑΟΚ Νάσος Κωνσταντίνου επέστρεφε από την αναμέτρηση στο γήπεδο της Τούμπας μεταξύ του «Δικεφάλου» και του Παναθηναϊκού.

Στην οδό Αγίου Δημητρίου, στο ύψος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, δεχόταν μαζί με έναν φίλο του επίθεση από κουκουλοφόρους. Στην προσπάθεια που έκανε για να αποφύγει την επίθεσή τους, ο 24χρονος παρασύρθηκε τελικά από διερχόμενο όχημα και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο οργανισμός του όμως δεν άντεξε και λίγες μέρες αργότερα, στις 4 Μαΐου, ο Νάσος απεβίωσε. 

2020 - Τόσκο Μποζατζίσκι 

Ηλικία: 28 ετών
 

gazzeta1

Τι συνέβη: Ο 28χρονος, οπαδός βουλγαρικής ομάδας, βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη για διακοπές και για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του Άρη και του ΠΑΟΚ.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες φίλων του, η παρέα βρισκόταν κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όταν δέχτηκαν επίθεση από χούλιγκαν «που είχαν στα ρούχα τους το σήμα του ΠΑΟΚ». Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, ο Τόσκο σκόνταψε, έπεσε και δέχτηκε επίθεση από άτομα που άρχισαν να τον χτυπούν. Ακολούθως, εμφανίστηκε «από την πλευρά των οπαδών» ένα άσπρο αυτοκίνητο, το οποίο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, πέρασε «με χαμηλή ταχύτητα» πάνω από το σώμα του 28χρονου, που έχασε έτσι τη ζωή του.

2022 - Άλκης Καμπανός

Ηλικία: 19 ετών

καμπανος
Στο σημείο της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού. | Eurokinissi

Τι συνέβη: Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (περίπου στις 00:20) της 1ης Φεβρουαρίου του 2022, ο 19χρονος Άλκης Καμπανός βρισκόταν με την παρέα του, πέντε ατόμων συνολικά, στα σκαλοπάτια της εισόδου της πολυκατοικίας του επί της οδού Θεοδώρου Γαζή 18, στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Τότε δύο αυτοκίνητα με χούλιγκαν του ΠΑΟΚ σταμάτησαν στο σημείο και ρώτησαν τον Άλκη και την παρέα του τι ομάδα είναι.[6] Ο Άλκης, μη γνωρίζοντας τι επρόκειτο να ακολουθήσει είπε ότι είναι Άρης και οι χούλιγκαν του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν στον νεαρό και στην παρέα του με μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

Ο Άλκης δέχθηκε επίθεση από δρεπανοειδές μαχαίρι τύπου καραμπίτ και τραυματίστηκε στο πόδι, με αποτέλεσμα να χάσει λίγο αργότερα τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία. 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA