Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα πεδινά έφτασε πλέον η κακοκαιρία «Ελπίς» η οποία πλήττει το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας με την χιονόπτωση να χτυπά αυτή την ώρα τα βόρεια προάστια της Αττικής, αλλά και πιο κεντρικές περιοχές του λεκανοπεδίου. Η ασθενής χιονόπτωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι στα βόρεια προάστια σε περιοχές όπως το Μαρούσι, το Νέο Ηράκλειο, η Αγία Παρασκευή, ενώ ώρα με την ώρα «κατεβαίνει» και πιο κεντρικά με αποτέλεσμα οι νιφάδες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Παγκράτι, αλλά και κοντά στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές όπως η Κυψέλη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα θα ενταθούν τις επόμενες μέρες, ενώ ήδη παρατηρούνται προβλήματα στα οδικά δίκτυα, κυρίως στα ορεινά κομμάτια. Στην Αττική προβλήματα παρατηρούνται:

  1. Λεωφ. Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  2. Π.Ε.Ο. Αθηνών - Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων <Cyclon> ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών. 

Νωρίτερα είχε κλείσει κι ο δρόμος Διονύσου-Πεντέλης, όμως η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί.

Κακοκαιρία Ελπίς: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για σήμερα Σάββατο 22/01 αναμένουμε αρχικά τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής Στερεάς, του Βορείου Αιγαίου και της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Τοπικές βροχές αναμένονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ είναι πιθανό στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν καταιγίδες που ενδεχομένως θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Τα φαινόμενα στα ηπειρωτικά μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και αναμένονται διαστήματα ηλιοφάνειας, ωστόσο θα διατηρηθούν κυρίως στα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα και στην Κρήτη όπου με την παράλληλη πτώση της θερμοκρασίας μετά τις απογευματινές ώρες οι τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά θα εκδηλώνονται πάνω από τα ~600-800 μέτρα.

Τις πρώτες νυχτερινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ενδεχομένως καταιγίδες στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά πάνω από τα ~300-400 μέτρα, ενώ τοπικές χιονοπτώσεις είναι πιθανό να εκδηλωθούν ακόμα και σε παραθαλάσσια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς. Μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Κυριακής 23/01 είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια και τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα ~300-400 μέτρα στα δυτικότερα τμήματα της Πελοποννήσου, ενώ οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο αναμένονται να ενταθούν εκ νέου. Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζεται ενδεικτικά ο αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις και σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις μεταξύ 11:00 και 14:00 (Γράφημα 1) και μεταξύ 20:00 και 23:00 του Σαββάτου 22/01 (Γράφημα 2).

Κακοκαιρία Ελπίς: Live η πορεία του χιονιά

Οπως μπορείτε να δει κανείς στον παρακάτω χάρτη, ο χιονιάς πλήττει αυτή την ώρα την Αττική, την Βοιωτία, την ανατολική Πελοπόννησο και την βόρεια και κεντρική Εύβοια, με τους ανέμους να την οδηγούν τις επόμενες ώρες στα νοτιότερα τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη.