Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», νοσηλεύεται 11χρονος που μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα με C-130, όταν μετά από νόσηση σε κορονοϊό πριν από περίπου 15 μέρες, το παιδί εμφάνισε επιπλοκές. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή, αλλά σταθερή. Σύμφωνα με τις πρώτες ιατρικές εκτιμήσεις, το παιδί υπέστη πνευμονική εμβολή, έχοντας εκδηλώσει το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (γνωστό και ως σύνδρομο MISC) , το οποίο αν και σπάνιο, καταγράφεται σε ανήλικους ασθενείς του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμη: Μαγιορκίνης - Κορονοϊός: Σύντομα τα μέτρα θα αρθούν - Περιμένουμε μία ανησυχητική μετάλλαξη το 2022

Σύμφωνα με τα «Νέα της Λέσβου», το παιδί νοσηλευόταν σε απλή κλίνη Covid της Α' Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και παρακολουθούνταν από παιδίατρο, αλλά η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ξαφνικά. Εντύπωση προκαλεί ότι το παιδί είχε νοσήσει ξανά το καλοκαίρι. Λόγω της σταθεροποίησης των κρουσμάτων επίσης όπως τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο Διοικητής του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γιώργος Καμπούρης, αποδίδεται σήμερα η 1η παθολογική κλινική στα παθολογικά περιστατικά, και παραμένουν για νοσηλείες covid η Β' Παθολογική Κλινική και η Μονάδα Λοιμωδών.

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, νοσηλεύονται ακόμη 21 ασθενείς και ένας ακόμη είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ.  Μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπεύθυνος της Μονάδας covid, Μπάμπης Ανιτσάκης, σημείωσε ότι το 80% των ασθενών είναι θετικοί στην μετάλλαξη «Ο», ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμαίνεται και ο αριθμός των ανεμβολίαστων. 

Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο

Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (Multisystem Inflammatory Syndrome- MIS), που καταγράφεται πλέον και σε ενηλίκους μετά τη μόλυνση με κορονοϊό, είναι μια σοβαρή νόσος που «χτυπά» πολλαπλά όργανα του σώματος και προκαλεί γενικευμένη φλεγμονή στον οργανισμό. Σε όλες, σχεδόν τις περιπτώσεις του συνδρόμου, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, οι ασθενείς έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2 ή έχουν αντισώματα εναντίον του, κάτι που υποδηλώνει πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό.

Οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη. Οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι παρόμοια, συν πόνο στο στήθος και ταχυπαλμία, σε κάποιες περιπτώσεις. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας πάνω στο σύνδρομο MIS για ανηλίκους και ενήλικες ασθενείς, προκειμένου να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις αιτίες του, αλλά και για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.