Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα στις 14:00 με κεντρικό θέμα το αν και ποια μέτρα μπορούν να αρθούν, έπειτα και από την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Στην ατζέντας τους βρίσκονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, ο αθλητισμός και ειδικά τα γήπεδα, η διεξαγωγή συνεδρίων αλλά και οι σχολικές εκδρομές.

Διαβάστε ακόμη: Μέτρα: «Άρωμα χαλάρωσης» για διασκέδαση, γήπεδα, σχολικές εκδρομές – Τι θα γίνει με το καρναβάλι

Σε ό,τι έχει να κάνει με εκδηλώσεις την περίοδο των Αποκριών, οι ειδικοί έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μικρές και ελεγχόμενες δράσεις, ενώ έχουν βγάλει εντελώς από το πλάνο τις μαζικές, ανεξέλεγκτες εκδηλώσεις, δεδομένου ότι αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί εάν οι συμμετέχοντες είναι εμβολιασμένοι ή όχι, ούτε όμως και να γίνει ιχνηλάτηση στα κρούσματα που θα διαγνωστούν στη συνέχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, μία εναλλακτική πρόταση πέφτει στο τραπέζι είναι να αρθεί η απαγόρευση των όρθιων θαμώνων στη διασκέδαση, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις, μασκέ πάρτι, χοροί και άλλες εορταστικές δράσεις σε ελεγχόμενους χώρους και μόνο για εμβολιασμένους. Οι χώροι αυτοί θα μπορούσαν, επίσης, να είναι πολιτιστικά κέντρα, Δημαρχεία, ξενοδοχεία κ.ά.

Ωστόσο, οι επιστήμονες εξακολουθούν να έχουν ενδοιασμούς σχετικά με την άρση της απαγόρευσης των ορθίων στη διασκέδαση, υπό το πρίσμα ότι τα κρούσματα βρίσκονται ακόμα σε υψηλά επίπεδα και, ειδικά στα μεγάλα κέντρα, έχει διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται οι αποστάσεις, ο κίνδυνος διασποράς αυξάνεται και η ιχνηλάτηση δεν είναι εφικτή. Ενδέχεται, ωστόσο,  η οποιαδήποτε σχετική απόφαση να μην ισχύσει άμεσα, αλλά να μετατεθεί για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, σε περίπτωση που η πρόταση «περάσει».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα γήπεδα και την παρουσία των φιλάθλων σε αυτά, ένα πιθανό σενάριο είναι να αυξηθεί μεν η πληρότητα, αλλά σε διαφορετικό ποσοστό για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δεδομένου ότι είναι διαφορετική η διαβάθμιση του κινδύνου διασποράς.

Τι δείχνουν οι επιδημιολογικοί δείκτες

Τα μηνύματα από τους επιδημιολογικούς δείκτες είναι θετικά, ωστόσο οι επιστήμονες εξακολουθούν να βρίσκονται σε εγρήγορση, παρακολουθώντας προσεκτικά τα δεδομένα μέρα με την ημέρα. Την ίδια στιγμή παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τις αποφάσεις τους για άρση των περιορισμών, εξηγώντας ότι, ναι μεν η επιδημία κορονοϊού βρίσκεται σε ύφεση, εντούτοις η διασπορά εξακολουθεί να είναι μεγάλη, μη επιτρέποντας παρακινδυνευμένα βήματα, τα οποία μπορεί να απομακρύνουν τη χώρα μας από τον ευρωπαϊκό στόχο για άρση των μέτρων μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται, ενώ οι σκληροί δείκτες ακολουθούν καθοδική πορεία, δίνοντας μια συγκρατημένα αισιόδοξη διάσταση στις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, ο επταήμερος κινούμενος μέσος όρος των νέων διαγνώσεων διαμορφώνεται στις 18.251, σημειώνοντας οριακή αύξηση 1,4% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, ενώ οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 13,3%, 9% και 12%, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνάρτηση με την πολιτική απόφαση για άρση των μέτρων που έχει ληφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι ειδικοί θα επαναξιολογήσουν σήμερα τα μέτρα και θα εισηγηθούν τις προτάσεις τους στην Κυβέρνηση, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.