Μενού
  • Α-
  • Α+

Χωρίς καμία αλλαγή στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων θα λειτουργήσουν εστίαση και διασκέδαση, μετά την άρση της απαγόρευσης των όρθιων θαμώνων. Παρά την αρχική σύγχυση που υπήρξε, είναι πλέον σαφές ότι η πληρότητα παραμένει στο 100%, με τους περιορισμούς που προβλέπει η άδεια της εκάστοτε επιχείρησης, ανεξάρτητα από την πανδημία του κορονοϊού

«Για κάθε χώρο εστίασης, για κάθε κλειστό χώρο οπουδήποτε, υπάρχει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ένας αριθμός ανθρώπων που μπαίνουν. Δε σημαίνει ότι επειδή θα έχουμε όρθιους θα έχουμε κάποια διαφοροποίηση σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Έτσι, από αύριο, Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, η εστίαση και η διασκέδαση θα λειτουργούν σε συνθήκες πλήρους κανονικότητας, όπως δηλαδή και πριν από την πανδημία, αλλά μόνο για εμβολιασμένους. Και ναι μεν οι επιστήμονες αποφάνθηκαν αρνητικά σχετικά με τις μαζικές ανεξέλεγκτες καρναβαλικές δράσεις, ωστόσο, με την απελευθέρωση των ορθίων έδωσαν ουσιαστικά το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή αποκριάτικων εκδηλώσεων σε κλειστούς χώρους, με τα ισχύοντα πρωτόκολλα. Αν και αρχικά υπήρχαν αρκετοί ενδοιασμοί, οι ειδικοί «ενέδωσαν» τελικά στην πρόταση της κυβέρνησης, με το σκεπτικό ότι ούτως ή άλλως η τήρηση των μέτρων έχει πλέον ατονήσει.

Παράλληλα, με την απόφαση αυτή ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα του κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλους κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, με τις επιχειρήσεις να έχουν υποστεί ανυπολόγιστες απώλειες. Πάντως, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα αιτήματα που δέχονται από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους είναι πολλά, εξηγώντας ότι οι εισηγήσεις της επιτροπής υπαγορεύονται κάθε φορά με αίσθημα ευθύνης και ενσυναίσθησης και των αναγκών αλλά και του κινδύνου διασποράς του ιού. 

Στην παρούσα φάση, τα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι το πανδημικό κύμα της μετάλλαξης Ομικρον παραμένει σταθερό, με πολλές μολύνσεις από τον ιό καθημερινά, ωστόσο, παρατηρείται μια σαφής αποσύζευξη μεταξύ του αριθμού των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών, κάτι που είχε συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, με την επικρατούσα επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, αλλά και την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν ήδη την άρση όλων των μέτρων. 

«Παρατηρώντας την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών σε μια χώρα, όπου το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, και κατανοώντας τη σημαντική επιβάρυνση όλων μας από τα απαραίτητα μέχρι σήμερα μέτρα, ξεκινούμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα να αίρουμε ή να εισηγούμαστε να αρθούν κάποια περιοριστικά μέτρα σε δραστηριότητες μέτριας επικινδυνότητας και ενώ φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της πανδημίας», δήλωσε την Πέμπτη η κυρία Παπαευαγγέλου.

Παρότι η πιθανότητα αναζωπύρωσης της επιδημίας παραμένει, οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα είναι αισιόδοξες. Εντούτοις, πεδίο ανησυχίας εξακολουθούν να αποτελούν οι περίπου 292.670 ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών στη χώρα (στοιχεία ECDC), οι οποίοι όσο τα μέτρα θα αίρονται τόσο περισσότερο θα βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό και φυσικά το ενδεχόμενο εμφάνισης μίας νέας παραλλαγής του κορονοϊού, η οποία θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα.