Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια ακόμα μικρή ανάσα ελευθερίας θα πάρουμε από σήμερα αφού αίρονται κάποια από τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί υπό τον φόβο της μετάλλαξης Ομικρον. Την ίδια, ώρα, η πίεση στα νοσοκομεία υποχώρησε στα επίπεδα Δεκεμβρίου και όλοι ελπίζουν πως το Πάσχα που έρχεται θα είναι ότι πιο κοντινό στην προ πανδημίας εποχή. Παρ' όλα αυτά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προειδοποίησε πως παρά την αποκλιμάκωση, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορονοϊό.

Τι αλλάζει από σήμερα

Χαλαρώνουν ακόμα περισσότερα τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού από σήμερα. Η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων έδωσε από την Τετάρτη το «πράσινο φως» για να επανέλθει μια κάποια κανονικότητα. Έτσι από σήμερα τίθονται σε ισχύ:

«Κάνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα για την χαλάρωση των μέτρων. Το πανδημικό κύμα της Ομικρον παραμένει σταθερό ωστόσο υπάρχει αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες. Για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη.

Στα επίπεδα Δεκεμβρίου η πίεση στα νοσοκομεία

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία του ΕΣΥ από τον κορονοϊό. Είναι ενδεικτικό πως στις 27 Δεκεμβρίου, οπότε και ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα, με αρχική ημερομηνία εφαρμογής την 3η Ιανουαρίου 2022, το Εθνικό Σύστημα Υγείας νοσήλευε 3.706 ασθενείς, 945 εκ των οποίων σε Μονάδες και 629 διασωληνωμένους. Έναν μήνα μετά, στα τέλη Ιανουαρίου, η πίεση στα νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 20%!

Σήμερα, πλέον, η κατάσταση έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Δεκεμβρίου με ξεκάθαρη πτωτική τάση. Ακολουθεί δηλαδή την ακριβώς αντίθετη πορεία που ακολουθούσε μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά, οι νοσηλείες ασθενών με COVID-19 είναι 3.717, στις Μονάδες οι ασθενείς προσεγγίζουν τους 800. Στους 470 έχουν μειωθεί οι διασωληνωμένοι ασθενείς ενώ νέοι θάνατοι παραμένουν με αυξομειώσεις κοντά στους 80, με τη θνητότητα ωστόσο να καταγράφει βελτίωση κατά 20% σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Πλεύρης: Σε καμία περίπτωση η πανδημία δεν έχει τελειώσει

Χθες ο υπουργός Υγείας. Θάνος Πλεύρης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και προειδοποίησε πως ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε πως έχουμε τελειώσει με την πανδημία Από τον Μάρτιο και μετά, δεδομένου και της βελτίωσης του καιρού, τα πράγματα θα είναι όλο και καλύτερα αναφορικά με την επιστροφή στην κανονικότητα» τόνισε ο υπουργός Υγείας και σημείωσε ότι το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας προς το τέλος του χρόνου είναι μεγάλο.

Από την πλευρά της  η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως: «Πάμε σε μια σταδιακή χαλάρωση. Χρειάζεται να βρούμε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής. Διεθνώς υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε μπει σε ύφεση της πανδημίας, αλλά πρέπει να έχουμε το νου μας. Δε σημαίνει ότι έφυγε ο κορονοϊός ή ότι δε θα χρειαστούμε εμβόλιο το Σεπτέμβριο, όπως με τη γρίπη. Από δω και πέρα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, με προσοχή».