Μενού
  • Α-
  • Α+

Κλείδωσε η 4η δόση με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού για όλους τους πολίτες 60 ετών και άνω. Την ημερομηνία για το άνοιγμα της πλατφόρμας όπου θα μπορούν οι πολίτες αυτών των ηλικιών να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους θα ανακοινώσει στις 18:00 ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Οι εμβολιασμοί για τους άνω των 60 ετών αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς στην Επιτροπή Εμβολιασμού που παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης της πανδημίας εξετάστηκαν δύο παράγοντες: Το Πάσχα και το καλοκαίρι, όπου ανοίγει ο τουρισμός. 

Οι λόγοι της επίσπευσης έχουν να κάνουν κατά βάση με την περίοδο του Πάσχα και την έλευση της θερινής περιόδου που θα ανοίξει και την τουριστική σεζόν και κατ' επέκταση και την έλευση πολλών τουριστών στη χώρα. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Εκτακτες ανακοινώσεις από Θεμιστοκλέους και Θεοδωρίδου για το εμβόλιο

Στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της Covid-19 και αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως η απόφαση. Σημειώνεται ότι η 4η δόση γίνεται με τα εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer και Moderna. 

Εμβόλιο: Τι ίσχυε μέχρι τώρα για την 4η δόση

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας, η 4η δόση εμβολιασμού προβλέπεται μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους, καθώς χορηγείται σε μεταμοσχευθέντες, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, ογκολογικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, όσοι έχουν διαγνωστεί με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία και άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες.