Μενού
  • Α-
  • Α+

Θύμα παρακολούθησης φέρεται να έπεσε για διάστημα τουλάχιστον 10 μηνών ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του  insidestory.gr, στο κινητό του δημοσιογράφου άγνωστοι εγκατέστησαν, πιθανότατα εξ αποστάσεως, λογισμικό παρακολούθησης. Χρησιμοποιώντας τη συσκευή αυτή, άγνωστοι είχαν διαρκή πρόσβαση στην κινητή [τηλεφωνική] συσκευή του στόχου.

Επιτρέποντας στο χειριστή να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας. Ο δημοσιογράφος αντιλαμβανόμενος ότι έχει πέσει θύμα παρακολούθησης απευθύνθηκε τόσο στις ελληνικές αρχές όσο και εργαστήρια του εξωτερικού για να διαλευκάνει το ζήτημα αλλά και να πάρει απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα για το ποιος τον παρακολουθούσε και γιατί. Σύμφωνα με την τρισέλιδη έκθεση του Citizen Lab, η τηλεφωνική συσκευή του Θανάση Κουκάκη, τουλάχιστον κατά το διάστημα 12 Ιουλίου με 24 Σεπτεμβρίου 2021, είχε μολυνθεί με το spyware Predator (αρπακτικό). Όπως διευκρινίζει το Citizen Lab, «αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και άλλων μολύνσεων». Ο Θανάσης Κουκάκης είναι δημοσιογράφος και αρθρογράφος στο οικονομικό, τραπεζικό και χρηματοοικονομικό ρεπορτάζ. 

Γιάννης Οικονόμου: Η παραβίαση έγινε από ιδιώτη σε ιδιώτη 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε την αποκάλυψη, απαντώντας πως η παρακολούθηση γινόταν «από ιδιώτη σε ιδιώτη». Συγκεκριμένα είπε: «Πληροφορήθηκα κι εγώ από τα δημοσιεύματα το θέμα αυτό. Είναι αυτονόητο ότι οι αρμόδιες αρχές, πρέπει να κάνουν αυτό που πρέπει, έτσι ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση αυτή και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Προφανώς και δεν νοείται σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου οποιοσδήποτε ιδιώτης μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλον ιδιώτη. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, χωρίς συζήτηση». Γ. Οικονόμου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «δεν νοείται σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, σε ένα κράτος Δικαίου, οποιοσδήποτε ιδιώτης δεν μπορεί να παρακολουθεί κάποιον άλλον ιδιώτη».

Η απάντηση του Θανάση Κουκάκη 

Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που εμφανίστηκε τόσο σίγουρος για το παρασκήνιο της δυσώδους υπόθεσης απάντησε ο Θανάσης Κουκάκης με ανάρτησή του στο Twitter.«Η κυβέρνηση τοποθετήθηκε στο δημοσίευμα του insidestory.gr με τη βεβαιότητα πως η παρακολούθηση μου έγινε από ιδιώτη. Αναμένω το πόρισμα της ΑΔΑΕ που θα επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτό», έγραψε ο δημοσιογράφος τον οποίο παρακολουθούσαν για τουλάχιστον 10 μήνες.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.