Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα έχουν τεθεί τα αντιαεροπορικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων μετά το μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Η Αγκυρα τα τελευταία 24ωρα έχει αναβαθμίσει επικίνδυνα την επιθετικότητα της απογειώνοντας οπλισμένους σχηματισμούς μαχητικών αεροσκαφών, που προχωρούν σε προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πριν αναχαιτιστούν από τα ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5. Εκτός από τους Ελληνες πιλότους τα τουρκικά αεροσκάφη και τα πολυδιαφημισμένα UAV της γείτονα θα βρουν μπροστά τους πλήρως ανεπτυγμένο το πυκνό αντιαεροπορικό πλέγμα στα ανατολικά σύνορα της χώρας. Πολεμική Αεροπορία και Στρατός Ξηράς διαθέτουν στο οπλοστάσιο τους σύγχρονα αλλά και παλαιότερα συστήματα αεράμυνας ικανά να «κλειδώσουν» εναέριους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις απαντώντας αποτελεσματικά σε κάθε απειλή. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για «προβοκατόρικες πτήσεις» και παραβιάσεις στο Αιγαίο

PATRIOT

Στην κορυφή της αντιαεροπορικής ομπρέλας βρίσκεται στο αμερικανικής κατασκευής σύστημα PATRIOT, που εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2003. Πρόκειται για κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ. και δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (τακτικοί, βαλλιστικοί, cruise πύραυλοι και αεροσκάφη). Αποτελείται από κέντρο συντονισμού και πληροφοριών, ραντάρ, σταθμό ελέγχου εμπλοκής και τους σταθμούς εκτόξευσης. Η μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής. Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 2 κέντρα συντονισμού και πληροφοριών και 6 σταθμούς ελέγχου εμπλοκής με 6 σταθμούς εκτόξευσης το καθένα. Οι τετραπλοί εκτοξευτήρες μπορούν να φέρουν 3 τύπους βλημάτων με βάρος κεφαλής 90 κιλά επιτυγχάνοντας μέγιστη ταχύτητα 3+ Mach και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 24 χλμ. 

S-300 PMU1

Από το 2000 έχει ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία το σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων S-300 PMU1. Το ρωσικής κατασκευής κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποιονδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους με βεληνεκές 150 χλμ. Οι Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν δύο πυροβολαρχίες S-300 PMU1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα. Στις 13 Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη βολή του οπλικού συστήματος, με την ονομασία «Λευκός Αετός 2013», την οποία εκτέλεσε η 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων της 126 Σμηναρχίας Μάχης, στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Η βολή ήταν απόλυτα επιτυχημένη με τον πύραυλο να εξουδετερώνει μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε απόσταση 30 χλμ. 

TOR-M1

Το σύστημα βραχέως βεληνεκούς TOR-M1 παρέχει υψηλές δυνατότητες αντιαεροπορικής προστασίας με μέγιστο βεληνεκές καταστροφής στόχου τα 12 χλμ και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 6 χλμ. Το σύστημα μπορεί ταυτόχρονα να επεξεργάζεται μέχρι 48 στόχους και με παρακολούθηση των 10 πλέον επικίνδυνων. Ο χρόνος αντίδρασης από τον εντοπισμό του στόχου μέχρι την εκτόξευση βλήματος είναι της τάξης των 5-8 δευτερολέπτων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι TOR-M1 έχουν δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής δύο στόχων εντός παραθύρου διαστάσεων (15x15) με ταυτόχρονη καθοδήγηση δύο βλημάτων (διαφορά εκτόξευσης 4 δευτερολέπτων). Το αντιαεροπορικό σύστημα μπορεί να προσβάλλει αεροσκάφη, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατευθυνόμενα βλήματα αντιραντάρ (HARM), πυραύλους CRUISE, πυρομαχικά τελικής καθοδήγησης κλπ. 

OSA-AK

Τα αντιαεροπορικά συστήματα OSA μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες ενισχύοντας την αντιαεροπορική κάλυψη σε συγκεκριμένες περιοχές. Το ρωσικής κατασκευής οπλικό σύστημα εντάχθηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις το 1992 ύστερα από την παραλαβή του από την πρώην Ανατολική Γερμανία. Χρησιμοποιείται για την προστασία ευρείας περιοχής από εχθρικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, που πετούν σε πολύ χαμηλά και χαμηλά ύψη σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Εχει βεληνεκές 12 χλμ με την εμβέλεια του ραντάρ να φτάνει τα 45 χλμ ενώ φέρει 6 βλήματα με πολεμική κεφαλή των 18 κιλών. 

CROTALE NG/GR

Το σύστημα CROTALE NG/GR είναι γαλλικής κατασκευής και εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2003. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα FLIR, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων. Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και διαθέτει RADAR έρευνας, εμβέλειας 20 χλμ, RADAR/FLIR εγκλωβισμού με εμβέλεια 20 χλμ και εκτοξευτή με δύο φορείς των 4 τεσσάρων βλημάτων έκαστος.

HAWK 

Το αντιαεροπορικό σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων HAWK επιχειρεί για 5 δεκαετίες στις Ενοπλες Δυνάμεις. Εχει μέγιστο βεληνεκές 42 χλμ με ποσοστό αποτελεσματικότητας 90-95%. Ο χρόνος απόκρισης είναι της τάξης των 10-16 δλ και ο ρυθμός βολής είναι 1 πύραυλος ανά 5δλ. 

ΒΕΛΟΣ 

Το σύστημα ΒΕΛΟΣ είναι ελβετικής κατασκευής και εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 1982. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος. Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς παντός καιρού και συνδυάζει βλήματα και πυροβόλα. Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή αντιαεροπορικής προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αεροσκαφών και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη. Εχει ικανότητα αυτόματης παρακολούθησης 20 στόχων και ταυτόχρονης εμπλοκής 6 στόχων (4 με βλήματα και 2 με πυροβόλα σε αποστάσεις 16 χλμ με 4 χλμ αντίστοιχα).

Πηγή φωτογραφιών: Πολεμική Αεροπορία - Γενικό Επιτελείο Στρατού

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA