Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κλήθηκε να παρουσιάσει τα επιστημονικά δεδομένα για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά μικρής ηλικίας κι αναφερόμενος στον αδενοϊό, ο οποίος φέρεται να είναι ο «ένοχος» για την μόλυνση των παιδιών, είπε ότι «τον έχουμε περάσει 2-3 φορές στη ζωή μας», εξηγώντας ότι είναι ένας ιός που μπορεί να τους μολύνει όλους ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ωστόσο, το σύνδρομο της οξείας ηπατίτιδας «χτυπάει» κυρίως παιδιά κάτω από 5 ετών και μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά έως 16 ετών. Οι επιπλοκές είναι πολύ σοβαρές και σπάνιες. Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ότι το πιο πιθανό αίτιο, στο οποίο οι Αγγλοι ήδη επικεντρώνονται, που είναι ένας αδενοϊός, είναι ένας ιός αρκετά κοινός. «Αν είναι το βασικό αίτιο βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν ξέρουμε γιατί αυτός ο ιός ενώ τόσα χρόνια δε δημιουργούσε πρόβλημα ξαφνικά δημιουργεί», είπε στον ΣΚΑΪ.

Για το αν θα έχουμε κρούσματα στην Ελλάδα είπε ότι λογικά θα είναι αντίστοιχος αριθμός με τον πληθυσμό μας, δηλαδή 5-6 φορές λιγότερες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, αν υποθέσουμε ότι έχουμε 100 κρούσματα βαριάς ηπατίτιδας, γύρω στα 10 χρειάστηκαν μεταμόσχευση, γιατί το συκώτι έφτασε σε σημείο που δε μπορούσε πια να λειτουργήσει καθόλου, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οσο για το ενδεχόμενο που χρειαστεί να γίνει μια μεταμόσχευση, είπε ότι υπάρχουν συμβάσεις με κέντρα στο εξωτερικό που είναι εξειδικευμένα να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις. Τέλος, επεσήμανε ότι οι επιστήμονες εξετάζουν την συνάρτηση ηπατίτιδα-κορονοϊός και το ενδεχόμενο να συνδέονται με κάποιο τρόπο μεταξύ τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA