Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατά την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα συζητηθεί το ζήτημα της άρσης του μέτρου για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, όπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως η δυναμική της πανδημίας τους θερινούς μήνες επιτρέπει να συζητηθεί και η άρση του τελευταίου περιοριστικού μέτρου και να διευκρινιστεί σε ποιους χώρους θα παραμείνει μετά την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Επιτροπής.

«Μετά από 16 μέρες και παρόλο που υπήρχε μία πλήρη απελευθέρωση, δηλαδή δεν υπήρξαν πιστοποιητικά και το μόνο μέτρο το οποίο υπήρχε, ήταν η μάσκα στους κλειστούς χώρους, άρα συνολικά η εστίαση, η διασκέδαση, όλοι οι χώροι μετάδοσης ήτανε ελεύθεροι βλέπουμε ότι συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία και των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών που συνδέονται κυρίως με την επιβάρυνση στο εθνικό σύστημα υγείας. Αρα, πλέον φαίνεται ότι αυτό το οποίο μας συμβούλεψαν και οι ειδικοί έχει βάση, ότι όλοι οι θερινοί μήνες δεν φαίνεται αν δεν αλλάξει κάτι να έχει δυνατότητα επανόδου η πανδημία.

Για αυτό το λόγο κιόλας αύριο στην Επιτροπή θα συζητηθεί και το σκέλος που είχαμε αφήσει ανοιχτό, όπως θυμάστε, που έχει να κάνει με τη χρήση της μάσκας από 1η Ιουνίου και θα περιμένουμε να ακούσουμε τις θέσεις των επιστημόνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε για μια ακόμη φορά πως όλα τα μέτρα τελούν σε αναστολή καθώς «η πανδημία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί ενδεχομένως το φθινόπωρο να χρειαστεί να επανέλθουν.

Κατά πληροφορίες από την 1η Ιουνίου θα αρθεί και το μέτρο για την μάσκα ενισχυμένης προστασίας στα σούπερ μάρκετ.

Εξειδίκευση για τα αεροπλάνα

Αναφερόμενος στη σύσταση της ΕΕ για άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα, διευκρίνισε πως το τι θα γίνει στη χώρα μας θα συζητηθεί επίσης κατά την αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή σύσταση.

«Υπάρχει μια ευρωπαϊκή σύσταση, η οποία αναφέρει ότι από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική η μάσκα και πρέπει να υπάρχει απλώς σύσταση μάσκας. Αυτό, μετά ως προς την εξειδίκευση, εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν αύριο στην Επιτροπή των ειδικών είναι και αυτό το σκέλος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Να ξέρετε ότι εμείς στο κομμάτι της μάσκας επειδή είναι ένας ήπιος περιορισμός αντιλαμβανόμαστε ότι θα μπορούμε να πάμε ένα στάδιο παραπάνω και να υπάρξει περιορισμός όπως είχαμε ανακοινώσει αν θυμόσαστε και στα μέτρα πριν την 1η Μαΐου. Είχαμε πει ότι τουλάχιστον μέχρι 31 Μαΐου παραμένει η μάσκα και κοιτάμε μετά τις εξαιρέσεις. Αυτά όλα θα συζητηθούν αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι είναι σημαντικό, τουλάχιστον οι ευρωπαϊκές χώρες, να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή γραμμή σε αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η μάσκα θα παραμείνει σίγουρα σε κάποιους χώρους, τους οποίους θα υποδείξει η Επιτροπή, όπως νοσοκομεία, χώροι στου οποίους βρίσκονται ευάλωτα άτομα ενώ υπό συζήτηση βρίσκεται και το θέμα των σχολείων.

«Αν χρειάζεται να είναι περισσότεροι ή λιγότεροι οι χώροι αυτό είναι κάτι που θα εισηγηθεί η Επιτροπή. Είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί και έχουμε μιλήσει και με την υπουργό Παιδείας την κυρία Κεραμέως, στο κομμάτι των σχολείων. Γιατί τα σχολεία ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου άρα καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ λίγος ο χρόνος που απομένει. Και υπάρχουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις που εκεί πέρα θέλουμε να έχουμε προστατευμένα τα παιδιά μας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.