Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέα στοιχεία γύρω από τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί (αλλά και όχι μόνο) χορηγούσαν τα φάρμακα στη μικρή Τζωρτζίνα λίγο πριν αφήσει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», έρχονται στο φως της δημοσιότητας, καθώς μία φωτογραφία - ντοκουμέντο απεικονίζει τη γαστροστομία που είχε γίνει στο παιδί προκειμένου να μπορεί και να τρέφεται, αλλά και να παίρνει τα απαραίτητα φάρμακα

Διαβάστε ακόμη: Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Η Ρούλα Πισπιρίγκου έγινε ραπ τραγούδι - «Ακόμη και ο διάβολος κοιτάζει φοβισμένα»

Συγκεκριμένα, το 9χρονο παιδί που έχασε τη ζωή του τον περασμένο Ιανουάριο το τελευταίο διάστημα δεν ήταν σε θέση να τραφεί από μόνο του, καθώς δεν μπορούσε να φάει κανονικό φαγητό, αλλά ούτε καν το αλεσμένο. Αποτέλεσμα ήταν οι γιατροί να αποφασίσουν να γίνει γαστροστομία και από εκεί να δίνονται οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στη Τζωρτζίνα, αλλά και η δοσολογία των φαρμάκων της. Ωστόσο, εξουσιοδότηση για να δίνει φάρμακα είχε και η μητέρα του παιδιού, Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για την δολοφονία της κόρης της και ερευνάται για τους θανάτους και των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα

Για την ακρίβεια, το T-Live παρουσίασε μία φωτογραφία όπου φαίνεται το παιδί να βρίσκεται στο κρεβάτι με την γραστροστομία και από εκεί να νοσηλεύεται, αφού ήταν πια αδύνατο να σηκωθεί. Μάλιστα, η εκπομπή παρουσίασε μαρτυρία νοσηλεύτριας του νοσοκομείου, η οποία επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ ότι η Ρούλα είχε την ελευθερία των κινήσεων για να δίνει τα φάρμακα στο παιδί με ό,τι αυτό συνεπάγεται μετά και την υπερβολική δόση κεταμίνης που βρέθηκε στον οργανισμό του και η οποία το σκότωσε τελικά:

«Το τελευταίο διάστημα το παιδί δεν μπορούσε να πάρει τα φάρμακά του, ή να φάει το φαγητό του και το νοσοκομείο αποφάσισε να προχωρήσει στη γαστροστομία. Είναι μία συνηθισμένη μέθοδος για ανάλογες περιπτώσεις. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι αυτοί που χορηγούν τα φάρμακα, αλλά στην περίπτωση της Τζωρτζίνας και επειδή η μητέρα της είχε γνώσεις νοσηλευτικής, της είχε επιτραπεί να κάνει και εκείνη τη χορήγηση». 

«Με μια σύριγγα περνούν ουσίες στην γαστροστομία»

Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε κάποιος μέσω της γαστροστομίας να χορηγήσει κάποια ουσία στο παιδί που δεν ήταν ενδεδειγμένη, η νοσηλεύτρια απάντησε χαρακτηριστικά: «Ναι, ακόμα και με μια απλή σύριγγα ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να περάσει ουσίες μέσα από την γαστροστομία και μάλιστα να δράσουν και πολύ άμεσα λόγω του γεγονότος ότι μιλάμε για μία μέθοδο που οδηγεί άμεσα στο στομάχι του παιδιού του και διαλύεται πολύ γρήγορα μέσα στον οργανισμό». 

Ωστόσο, η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν είχε πρόσβαση στα φάρμακα του παιδιού μέχρι και την τελευταία ημέρα που έφυγε από τη ζωή: «Για την ακρίβεια, όταν πήγα στη βάρδια μου το πρωί στις 29 Ιανουαρίου με ενημέρωσαν οι προϊστάμενοί μου ότι η μητέρα του παιδιού παύει να δίνει φάρμακα στη Τζωρτζίνα, καθώς είχαν σημειωθεί απανωτά επεισόδια και έπρεπε να δοθεί μεγάλη προσοχή. Αυτή ήταν η εντολή και φυσικά την εφαρμόσαμε, όμως, δυστυχώς ήταν πολύ αργά, αφού το παιδί κατέληξε».

«Η Τζωρτζίνα καταλάβαινε τα πάντα, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει»

Στην ίδια εκπομπή, παρουσιάστηκε και η μαρτυρία μιας δεύτερης νοσηλεύτριας από το νοσοκομείο του Ρίου, η οποία είχε φροντίσει την 9χρονη Τζωρτζίνα επί τέσσερις μήνες στη ΜΕΘ, όταν το παιδί σημείωνε επεισόδια στον θάλαμό του και στη συνέχεια μεταφερόταν εκεί για τουλάχιστον 24 με 48 ώρες: «Εζησα τη Τζωρτζίνα για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορώ να έχω μια σαφή εικόνα της κατάστασή της. Το παιδί αν και βρισκόταν σε βαριά τετραπληγία, αφού δεν ήταν μόνο το σώμα, αλλά και το κεφάλι του σχεδόν ακινητοποιημένο, είχε πλήρη αντίληψη όσων συνέβαιναν γύρω του. Μπορεί να μην μιλούσε, όμως, όταν άκουγε τα αστεία που του κάναμε, γελούσε μέχρι που ξεκαρδιζόταν. Είχε έντονη συναισθηματική αντίληψη και έκφραση», είπε αρχικά η νοσηλεύτρια. 

Οι υποψίες σε γιατρούς και νοσηλευτές  

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στα περιστατικά που έκαναν εντύπωση στους γιατρούς και τους νοσηλευτές: «Το γεγονός ότι επί 24 ή 48 ώρες που το παιδί έμενε στη ΜΕΘ δεν συνέβαινε το παραμικρό σε αντίθεση με την παραμονή του στο θάλαμο, όπου είχε απανωτά επεισόδια, μας προκαλούσε μεγάλη εντύπωση. Το παιδί έφευγε σε καλή κατάσταση από τη Μονάδα και επέστρεφε με προβλήματα ήταν νωθρό και καταβεβλημένο. Κανείς δεν μπορούσε να το εξηγήσει ιατρικά. Η αλήθεια είναι ότι από ένα σημείο και μετά η κατάσταση αυτή είχε κινήσει υποψίες στο νοσηλευτικό προσωπικό. Αλλά 3-4 ημέρες μετά, το παιδί κρίθηκε απαραίτητο να φύγει για την Αθήνα, όπου και λίγο αργότερα πέθανε». 

Οσο για την παρουσία των γονέων στη ΜΕΘ, η νοσηλεύτρια τόνισε: «Οπως και όλοι οι γονείς στη ΜΕΘ μπορούσαν να επισκεφτούν το παιδί τους δύο φορές την ημέρα. Ετσι γινόταν και με τους γονείς της Τζωρτζίνας. Αρχικά έρχονταν και οι δύο, ενώ λίγο αργότερα παρατηρήσαμε ότι ο πατέρας του είχε έρθει λιγότερες φορές σε σχέση με τη μητέρα του. Εκεί όμως, υπήρχε πλήρης παρακολούθηση του χώρου και δεν θα μπορούσε κανείς να πράξει κάτι έξω από τους κανονισμούς της ΜΕΘ. Δεν είχε σημειωθεί λοιπόν κανένα επεισόδιο ούτε κατά την παρουσία της Πισπιρίγκου δίπλα της. Προσωπικά, θεωρώ ότι η Τζωρτζίνα φοβόταν όταν βρισκόταν στον θάλαμο και εκτός ΜΕΘ, αλλά δεν είχε τρόπο για να το επικοινωνήσει, όμως αυτό είναι μια προσωπική μου εκτίμηση». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA