Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές στη χώρα μετά και το δεύτερο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων που ανακοίνωσε χθες, Σάββατο (11/6) ο ΕΟΔΥ. Οι ειδικοί ανησυχούν κυρίως λόγω της άφιξης μεγάλου αριθμού τουριστών από χώρες της Ευρώπης στις οποίες η ευλογιά των πιθήκων εμφανίζεται σε μεγάλη συχνότητα, όπως είναι η Βρετανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία.

Δεν είναι τυχαίο πως στη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τονίστηκε ότι η ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα αυξάνεται σε συχνότητα και από κάθε δεύτερη εβδομάδα, θα γίνεται πλέον κάθε Πέμπτη. Έτσι, λίγες ημέρες μετά το πρώτο περιστατικό με τον 59χρονο άνδρα, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», ένας ακόμη άνδρας, 47 ετών, διαγνώστηκε με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, μετά από πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για το δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων: 

«Στις 11/06 πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων και ήταν θετικός.

Πρόκειται για το δεύτερο εισαγόμενο περιστατικό της νόσου στη χώρα μας και αφορά σε ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία. Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση.

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση. Εφεξής η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη».

Ο επιβεβαιωτικός έλεγχος -σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ- θα γίνει τις επόμενες μέρες και περιλαμβάνει τη φυλογενετική ανάλυση του δείγματος, αλλά και την ταυτοποίηση του είδους του ιού. Θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου θα αποσταλεί το δείγμα. Στο μεταξύ, ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες γιατρούς «σταθερή».

Ανησυχία για τους τουρίστες

Ο 47χρονος άνδρας είναι το δεύτερο «εισαγόμενο» περιστατικό της νόσου στη χώρα μας, αφού ο ίδιος είχε προηγουμένως ταξιδέψει στην Ισπανία., ενώ παρόμοια περίπτωση είναι και αυτή του πρώτου κρούσματος, καθώς ο 59χρονος άνδρας είχε μολυνθεί σε ταξίδι που είχε πραγματοποιήσει στην Πορτογαλία. Και τα δύο περιστατικά προέρχονται από χώρες της νοτιοδυτικής Ευρώπης, που βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις με τα περισσότερα περιστατικά παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο από το map.monkeypox.global.health, τα περισσότερα κρούσματα σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με διασπορά της νόσου, προηγείται η Βρετανία με 366 επιβεβαιωμένα περιστατικά, δεύτερη είναι η Ισπανία με 275 και τρίτη η Πορτογαλία με 209 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Γερμανία (165), Καναδάς (116), Γαλλία (91), Ολλανδία (60), ΗΠΑ (47), Ιταλία (31), Βέλγιο (24), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (14) και Ελβετία (13). Παγκοσμίως έχουν εντοπιστεί συνολικά, 1.580 επιβεβαιωμένα / ύποπτα περιστατικά και 1.478 επιβεβαιωμένα.