Μενού
  • Α-
  • Α+

Νύχτα αγωνίας με εικόνες από την «κόλαση του Δάντη». Με εικόνες που παραπέμπουν στην «αποκάλυψη». Ένα τεράστιο μέτωπο φωτιάς που έσπασε σε δεκάδες άλλα μικρότερα και μετέτρεψαν σε στάχτη οτιδήποτε έβρισκαν στο διάβα τους. Πεντέλη, Παλλήνη, Ανθούσα, Πικέρμι και Γέρακας έζησαν μια ολονύχτια κόλαση.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε μέσα στη νύχτα είναι πως από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι και πριν από λίγη ώρα το 112 έστειλε επτά μηνύματα για εκκένώσεις περιοχών με τα τέσσερα από αυτά να στέλνονται στους κατοίκους των περιοχών από τις 2 τα ξημερώματα και έπειτα! Συνολικά έχουν σταλεί από το 112 ένα προειδοποιητικό μήνυμα στην αρχή και 7 μηνύματα για εκκενώσεις σε Πεντέλη, Διώνη, Δαμασάρι, Ντράφι, Ανθούσα, Γέρακα, Πανόραμα Παλλήνης, Βούλα Πικερμιου, Νέα Παλληνη και Παλλήνη.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Πεντέλη: «Κόλαση του Δάντη» με ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα – Στη μάχη πεζοναύτες και αλεξιπτωτιστές

Αυτή την ώρα στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν 75 οχήματα με 420 πυροσβέστες, 31 εθελοντικά οχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημαντικότερα μέτωπα ατή τη στιγμή είναι στον Γέρακα, στο Ντράφι, στη λεωφόρο Μαραθώνος και στην Ανθούσα όπου υπάρχουν κρίσιμες υποδομές ενέργειας, μεταφορών και επιχειρήσεις (ΔΕΠΑ, σταθμός Λεωφορείων, ΒΙΑΝΕΞ, Praktiker κα) οι οποίες έχουν διασφαλιστεί από τις δυνάμεις πυρόσβεσης γιατί περιέχουν και εύφλεκτα υλικά.

Παράλληλα οι πυροσβέστες σε μια επική μάχη πάλεψαν και κατάφεραν να «προστατεύσουν» το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς η φωτιά έφτασε στο περιβάλλοντα χώρο. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις που κάνουν τεράστια προσπάθεια να την περιορίσουν, αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο έχει εκκενωθεί εδώ και ώρα κι έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των 36 παιδιών από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Είκοσι ένα παιδιά μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και 15 έλαβαν εξιτήριο.

Σε λίγα λεπτά από τώρα στην μάχη θα μπουν και τα εναέρια μέσα ώστε να κάνουν ρίψεις νερού από αέρος. Σε πρώτο κύκλο θα είναι οκτώ εναέρια (5 ελικόπτερα - το ένα το συντονιστικό και 3 αεροσκάφη CL415) και σε δεύτερο αλλά οκτώ. Στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν και οι ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος). Επιπλέον αναμένεται ενίσχυση από δασοκομάντος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Στη μάχη πεζοναύτες και αλεξιπτωτιστές

Από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θέσει στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της πυρκαγιάς στην Πεντέλη επιχειρούν το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και η 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, ενώ έχουν τεθεί στην υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας 150 άτομα προσωπικό και πολλά βαρέα μηχανήματα που παρεμβαίνουν όπου τους ζητηθεί.

Όλες οι στρατιωτικές μονάδες του νομού Αττικής έχουν τεθεί σε επιφυλακή και έτοιμες να διαθέσουν το απαραίτητο προσωπικό αν αυτό τους ζητηθεί. Κατά τη διάρκεια της μέρας διατέθηκαν 11 ιπτάμενα μέσα (αεροσκάφη και ελικόπτερα) τα οποία συντηρούνται και με το πρώτο φως της μέρας θα ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες.