Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ηθοποιών (FIA) σε ανακοίνωσή της δηλώνει φανερά εξοργισμένη με την πρωτοφανή απόφαση αποφυλάκισης του πρωτόδικα καταδικασμένου για δύο βιασμούς ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ παράλληλα εκφράζει την συμπαράστασή της στο κύμα διαμαρτυριών Ελλήνων ηθοποιών κατά της απόφασης.

Διαβάστε ακόμη:  Φωτιά στην Πεντέλη: Κάηκε το σπίτι της, αλλά πρόσφερε παγωτό σε ρεπόρτερ

«Η FIA είναι εξοργισμένη με την απόφαση δικαστηρίου να απελευθερώσει τον καταδικασμένο βιαστή Δημήτρη Λιγνάδη (πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου)», αναφέρει η ανακοίνωση της FIA, η οποία συνεχίζει ως εξής: «Στηρίζουμε τους ηθοποιούς της Ελλάδας στον αγώνα τους για δικαιοσύνη, στηρίζουμε τα ελληνικά σωματεία και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών».

Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ως συνέχεια των πολλών αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει από την περασμένη εβδομάδα μετά την απόφαση αποφυλάκισης υπό όρους του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, παρότι καταδικάστηκε για δυο βιασμούς ανηλίκων. 

Υπενθυμίζεται, ότι είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις τις προηγούμενες μέρες στο φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, αλλά και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, με τον κόσμο να χειροκροτεί θερμά σε όλες τις περιπτώσεις. Τα social media πήραν «φωτιά» με την παρέμβαση για τον Λιγνάδη και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου να αναφέρει: «Οι βιαστές και όσοι τον καλύπτουν στη φυλακή». Μάλιστα συμπλήρωσε: «Ναι, βιαστής είναι... Το πρόβλημα σε αυτόν τον τόπο είναι η ασφάλεια παιδιά και οι υπηρέτες της... Μην σταματάτε να αντιστέκεστε» και πρόσθεσε «Της δικαιοσύνης ήλιε βγες» αναφερόμενος στη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΗ, στην οποία οι άνθρωποι του πολιτισμού εξέφραζαν τη συλλογική ανάγκη να πάψει ο ήλιος της δικαιοσύνης να είναι νοητός και να αποδοθεί το δίκαιο στην πράξη.

Μάλιστα, ο δημοφιλής τραγουδοποιός ανέφερε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στο κοινό: «Εγώ νομίζω ότι το χειρότερο πράγμα που συμβαίνει αυτό τον καιρό είναι ότι η Δικαιοσύνη, πέραν από ταξική που ήταν πάντα κατά τη γνώμη μου, είναι πλέον και τοξική, βαριά τοξική αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Υπήρχαν περιπτώσεις στο παρελθόν που πραγματικά κάποιοι δικαστές ήταν, κατά τη γνώμη μου, το πιο προοδευτικό κομμάτι του ελληνικού λαού. Ας πούμε κάποια στιγμή το 5ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν συνεχώς πολιορκημένο από νόμους που έρχονταν να καταστρέψουν το περιβάλλον και αυτοί κράτησαν πολύ δυνατή και προοδευτική στάση απέναντι σε όλη αυτή τη λαίλαπα παλιά.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ρώτησα μία φίλη μου που ήταν δικαστικός πώς γίνεται αυτοί να κρατάνε μία τέτοια στάση και μου είπε πως οι περισσότεροι από αυτούς που ήταν τότε στο 5ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν σπουδάσει στη Γαλλία και ήταν μέσα στο Μάη του '68. Τι θέλω να πω... Υπάρχει τώρα μία μεγάλη τοξικότητα και βλέπουμε συστημικούς τύπους σαν τον Λιγνάδη, σαν τον τύπο τον άλλο που σκότωσε τον Ζακ, σαν τον Κορκονέα να πέφτουν στα πούπουλα...», είπε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου ενώ έκανε αντιπαραβολή με τους «αντισυστημικούς φτωχοδιάβολους σαν τον Μιχαηλίδη ή τον Καλαϊτζίδη που υφίστανται καταστολή».