Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο δύσκολος χειμώνας που ακολουθεί δεν φαίνεται μόνο από το πρόβλημα στο φυσικό αέριο. Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται πια και στα καυσόξυλα, αλλά και το πέλετ και είναι χαρακτηριστικό ότι στην αγορά των Σερρών ξεκίνησαν οι πρώτες μεγάλες καθυστερήσεις παράδοσης. Οι Σερραίοι αναζητούν πέλετ, αλλά δεν βρίσκουν και όπως όλα δείχνουν δεν θα μπορέσουν να βρουν ούτε τους επόμενους μήνες, αφού η αγορά έχει στερέψει.

Διαβάστε ακόμη: «Σπίτι μου»: Στεγαστικό δάνειο με 1% επιτόκιο και δόση 275 ευρώ - Προνόμια για τρίτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην αγορά από καυσόξυλα και πέλετ. Το πρόβλημα υπάρχει γιατί σταμάτησαν φέτος οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία και την Ουκρανία και στην αγορά είναι μόνο τα πέλετ από τις μονάδες παραγωγής της χώρας μας. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση αλλά πλέον δεν υπάρχει πέλετ στην αγορά. Η δική μου μονάδα παράγει μέχρι τον Οκτώβριο και μετά θα σταματήσει. Όσα έχουμε είναι παραγγελίες» είπε στην ΕΡΤ Σερρών ο ιδιοκτήτης μονάδας παραγωγής πέλετ Πασχάλης Νιζάμης.

Παράλληλα η τιμή των πέλετ έχει εκτοξευθεί στα ύψη. «Ανέβηκαν πάρα πολύ οι τιμές των υλικών, και των ξύλων και οι συσκευασίες και οι μεταφορές. Σε σχέση με την περσινή χρονιά το πέλετ είναι περίπου 200% πάνω. Πέρυσι η τιμή κατά μέσο όρο ήταν 250 με 300 ευρώ ο τόνος, φέτος είναι από 700 μέχρι 900 ευρώ» είπε ο κ. Νιζάμης που όπως είπε καθημερινά απαντάει σε τηλεφωνικές κλήσεις καταναλωτών τους οποίους λέει ότι δεν υπάρχουν πλέον πέλετ.

«Αναγκαστικά αυτοί οι άνθρωποι θα στραφούν σε άλλες μορφές θέρμανσης, πετρέλαιο ή καυσόξυλο που κι εκεί υπάρχει έλλειψη» υπογράμμισε ο κ. Νιζάμης που τόνισε ότι μέχρι πέρυσι το 60% της αγοράς χρησιμοποιούσε πέλετ.