Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Μητρώο Εγκαυματιών δημιουργείται με πρωτοβουλία της Ιωάννας Παλιοσπύρου και σε αυτό προβλέπεται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει όλες τις θεραπείες για την αποκατάσταση των τραυμάτων των ανθρώπων που έχουν υποστεί βαριά εγκαύματα. Η γυναίκα που είδε τη ζωή της να αλλάζει μετά την επίθεση με βιτριόλι βρέθηκε στο πλατό του MEGA και μίλησε για το νέο εγχείρημα. «Ένας πολυεγκαυματίας έχει να περάσει ένα Γολγοθά. Υπάρχει μία πορεία αποκατάστασης πολύ μεγάλη, πολλών ετών και πολυδάπανη. Εγώ βρίσκομαι στο δεύτερο χρόνο της αποκατάστασής μου και ξέρω τα υπόλοιπα. Εκτός από τα χειρουργεία υπάρχει μία σειρά διαδικασιών που ο εγκαυματίας πρέπει να τηρεί στο σπίτι του καθημερινά και τα πρώτα πέντε χρόνια είναι εντατικά. Στη συνέχεια μειώνονται, αλλά μας ακολουθούν εφ’ όρου ζωής», δήλωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου για το πώς «γεννήθηκε» η ιδέα για το Μητρώο Εγκαυματιών.

Διαβάστε ακόμη: Σεπόλια: Από το κινητό της 12χρονης ανέβαζε τα βίντεο βιασμού ο 53χρονος - Ταυτοποιούνται οι 200 «πελάτες»

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η θεραπεία της

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου η οποία ήδη βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο της αποκατάστασής της ανέφερε πως επουλωτικές κρέμες, σιλικόνες, αλλά και οι μάσκες είναι πολυδάπανες για έναν ασθενή που έχει υποστεί εγκαύματα και μέχρι πρότινος δεν τα κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ. «Είμαι περίπου στα μισά της διαδικασίας, έχω να κάνω χειρουργεία σημαντικά. Είχα βάλει ένα στοπ, γιατί περιμέναμε να συμπληρωθούν δύο χρόνια από την επίθεση, γιατί στα δύο χρόνια το χημικό έγκαυμα ηρεμεί. Αυτή η στιγμή είναι ένα κομβικό σημείο στην πορεία της αποκατάστασής μου», συμπλήρωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Στην εκπομπή του MEGA μίλησε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ο οποίος τόνισε πως μέχρι πρότινος υπήρχε μέριμνα μόνο για τους εγκαυματίες της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι. Όταν εντοπίστηκε αυτό το κενό, τότε δρομολογήθηκε η ψήφιση της νομοθεσίας που θα δημιουργούσε ένα συνολικό μητρώο εγκαυματιών, το οποίο θα φροντίζει για την αποκατάσταση των εγκαυματιών. «Θέλουμε την πλήρη κάλυψη μέχρι την πλήρη αποκατάσταση αυτών των ατόμων», τόνισε ο υπουργός Υγείας. 

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν αξίζω παραπάνω από τον οποιοδήποτε εγκαυματία

Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Ιωάννα Παλιοσπύρου και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχαν την πρώτη τους συνάντηση. «Η πρώτη μας συνάντηση με τον υπουργό ήταν ένα χρόνο πριν. Επειδή εγώ δεν θεωρώ ότι αξίζω παραπάνω από τον οποιοδήποτε εγκαυματία και θεωρώ ότι αυτό που γινόταν ήταν άδικο και λάθος. Έφτασα στο σημείο να νιώθω ενοχές και ντροπή, γιατί είτε θέλω είτε δεν θέλω η επίθεση πήρε έκταση. Επισκέπτομαι συχνά τους εγκαυματίες. Θεώρησα ότι πρέπει να κάνω κάτι για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Για μένα, προσωπικά, η αγάπη του κόσμου ήταν σημαντική. Διαφορετικά μπορεί αν ήμουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με κατάθλιψη και να κοιτάω το ταβάνι» ανέφερε η Ιωάννα Παλιοσπύρου η οποία τόνισε πως δεν νιώθει θυμό για την περιπέτεια που βίωσε, κάτι που αποδίδει στην αγάπη του κόσμου. Η ίδια μάλιστα θέλησε να ευχαριστήσει όσους της στάθηκαν στο πλευρό της αυτά τα δύο χρόνια.

Η πλαστική χειρουργός Μαρία Καλοφώνου αναφέρθηκε στο στάδιο της αποκατατάστασης των ασθενών που έχουν υποστεί εγκαύματα. «Είναι πολύ σημαντικό όταν θα πρέπει να φύγει από τη φάση των χειρουργείων να έχει μία φροντίδα. Αυτή η φροντίδα δεν ήταν αυτονόητη. Μπορούσαμε σε κάποια περιστατικά, όπως της Ιωάννας, να ζητήσουμε βοήθεια, γιατί ήταν υλικά και καταστάσεις που δεν ήταν δυνατό να αντιμετωπιστούν οικονομικά. Ήταν όλα κατ’ εξαίρεση. Αυτό το κατ’ εξαίρεση έπρεπε να γίνει μία φυσιολογική διαδικασία», τόνισε η κυρία Καλοφώνου. «Κατάλαβα τι μου έχει συμβεί έξι μήνες μετά. Κάθε μέρα η γιατρός μου προσπαθούσε να μου εξηγήσει… Εγώ χρειαζόμουν να μιλήσω με έναν άλλον εγκαυματία να μου εξηγήσει και να καταλάβω. Οι εγκαυματίες έχουμε μία αλληλοκατανόηση μεταξύ μας», εξομολογήθηκε η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA