Μενού
  • Α-
  • Α+

Η «λανθασμένη» καταγραφή παιδιών που φιλοξενούνταν στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου εγείρει σοβαρά ερωτήματα και ενισχύει τις υπόνοιες που έχουν δημιουργηθεί για παράνομες υιοθεσίες. Από τις καταγγελίες, τις επίσημες τοποθετήσεις για 364 «αόρατα» παιδιά, ενώ η «Κιβωτός του Κόσμου», δηλώνει πως φιλοξενεί 500 παιδιά, στα επίσημα έγγραφα εμφανίζονται μόνο 136 από αυτά, τονίζει η αρμόδια υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία αφήνει αιχμές για συμφέροντα. 

«136 παιδιά έχει το 10% των παιδιών της χώρας. Το 500 που δηλώνουν πώς προκύπτει; Στείλαμε στην Κιβωτό τα έγγραφα και μετά άλλαξε το ατομικό σχέδιο οικογενειακής αποκατάστασης για το 60% των παιδιών που είχε μέσα γιατί είχε κάνει «λάθος» δηλώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά. Εξι στα 10 Ψπαιδιά δηλώθηκαν «λάθος» από την Κιβωτό, λέει η αρμόδια υφυπουργός. «Είναι προφανές πλέον υπάρχουν συμφέροντα και στην παιδική προστασία. Τρεις στις τέσσερις δομές στην Ελλάδα είναι ιδιωτικές. Οι τρεις στις τέσσερις υιοθεσίες που γίνονται βγαίνουν από τις δημόσιες δομές» προσθέτει η Δόμνα Μιχαηλίδου κι ανοίγει νέο μέτωπο στην προανακριτική έρευνα που εκτός από κακοποιήσεις και οικονομικά εγκλήματα, θα κληθούν να ερευνήσουν κι άλλες κακουργηματικές πράξεις.

Δύο προκαταρκτικές έρευνες διερευνώνται ταυτόχρονα στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στο Βόλο. Η πρώτη ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο μετά την επώνυμη καταγγελία πρώην παιδαγωγού για κακοποιήσεις και ξυλοδαρμούς παιδιών ενώ η δεύτερη πριν από μερικές ημέρες προκειμένου να διερευνηθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και αδικήματα.

Οι έρευνες πλέον απλώνονται σε δομές σε Αθήνα, Χίο, Ηπειρο, Καλαμάτα  και Βόλο. Την ώρα που γονείς παιδιών ετοιμάζονται να καταθέσουν για όσα φέρονται να βίωναν τα παιδιά τους σε δομές, ο πατέρας Αντώνιος επιμένει πως όλες οι καταγγελίες συνθέτουν μια κακή κατασκευή που θα καταθέσει καθώς όλα αυτά είναι ψέματα.

Ο αλαζόνας παπά-Νώε που λοξοδρόμησε στην πορεία

Ωστόσο, παιδιά και πρώην εργαζόμενοι της δομής, οι οποίοι καταγγέλλουν τόσο τον ίδιο όσο και στενούς του συνεργάτες για κακοποιητικές συμπεριφορές, μιλούν για έναν άνθρωπο που, στην πορεία έχασε το δρόμο του και λειτουργούσε με έπαρση κι αλαζονεία, απαιτώντας από τα παιδιά να τον λατρεύουν σαν Θεό και να τον εξυμνούν. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι ζητούσε από τα παιδιά που προσκυνούσαν στο εκκλησάκι που υπήρχε στον 6ο όροφο της δομής του Κολωνού, να προσκυνούν και να φιλούν την «αγιογραφία» στην οποία παρουσιάζεται ως άλλος Νώε...

Ο αγιογράφος έχει αποτυπώσει τη μορφή του ιδρυτή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, όπως ακριβώς του Χριστού και των Αγίων της Εκκλησίας. Η εικόνα αυτή ξεσήκωσε νέο τσουνάμι καταγγελιών σε βάρος της Κιβωτού και του πατρός Αντωνίου που ζούσε και συμπεριφερόταν ως Μεσσίας, καθώς ζητούσε από τους παιδαγωγούς και τα παιδιά της Κιβωτού να υποτάσσονται στις προσταγές του.

Το τρίτο του παιδί με την Σταματία Γεωργαντή το βάφτισε Νώε, ίσως ως ένα σημάδι του ρόλου που ο ίδιος είχε αναλάβει. Την ίδια ώρα, ένα άλλο παιδί, οκτώ χρόνια μεγαλύτερο από το γιο του, τον κατηγορεί πως έπεσε θύμα ασέλγειας και εξευτελιστικής συμπεριφοράς μέσα στην «Κιβωτό» που έφτιαξε για αυτόν ο πατέρας.

Γονείς καταγγέλλουν ότι έχουν να δουν δύο χρόνια τα παιδιά τους που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου. Τα οικονομικά της οργάνωσης γίνονται «φύλλο και φτερό» καθώς έχουν προκληθεί ερωτήματα για τη διαχείριση των εκατομμυρίων που έφταναν υπό τη μορφή δωρεών.

Δεν έχω δει τα παιδιά μου 2 χρόνια

Την ίδια στιγμή, γονείς παιδιών που φιλοξενούνται στη δομή του Βόλου καταγγέλλουν ότι έχουν να τα δουν για σχεδόν δύο χρόνια και ότι οι υπεύθυνοι της δομής αυτής έχουν εξαφανιστεί όταν επέμειναν στο αίτημα να συναντήσουν τα παιδιά τους.  «Κάποια στιγμή το παιδί μου είπε "μαμά ο μπαμπάς είναι φυλακή, πότε θα βγει να είμαστε μαζί;", εγώ το ρώτησα "γιατί μανούλα μου τι έγινε;" και αυτό μου είπε "εγώ δεν περνάω καλά, με χτυπάνε τα παιδιά και οι κυρίες". Μετά σταμάτησαν οι επικοινωνίες, χώρισαν τα παιδιά» αναφέρει μια μητέρα.

Σύμφωνα με την ίδια το παιδί της είπε, επίσης, «μαμά το βράδυ κρύβω φαγητό κάτω από το μαξιλάρι μου, δεν χορταίνω». «Δεν έχω ξαναδεί τα παιδιά μου από τότε, δεν ξέρω αν ζούνε και αν είναι καλά».  «Μπορεί να τα έχουν δώσει τα παιδιά, δεν μας αφήνουν να τα δούμε, δεν επιτρέπουν να τα δει η μάνα, δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος, εδώ και 1,5 – 2 χρόνια συμβαίνει αυτό» καταγγέλλει από τη μεριά του ένας πατέρας.