Μενού
serres- ekriksi
Εκρηξη σε σχολείο στις Σέρρες | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σοκαριστικές είναι οι πληροφορίες που καταφθάνουν μετά την τραγωδία που συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας στο 9ο Δημοτικό σχολείο Σερρών, όπου έχασε τη ζωή του ένας 12χρονος μαθητής της 6ης τάξης και τραυματίστηκαν άλλοι δύο μετά από έκρηξη στο λεβητοστάσιο. 

Σύμφωνα με την εκπομπή T-Live του Alpha, την επιβεβαίωση για τον χαμό του παιδιού του στα τοπικά ΜΜΕ έκανε ο ίδιος ο πατέρας του παιδιού, ο οποίος συντετριμμένος βρέθηκε στο νοσοκομείο που διακομίσθηκε το παιδί, όπου και επιβεβαιώθηκε ο θάνατό τους.

Τραγική φιγούρα ο πατέρας που μάλιστα είναι γνωστός γιατρός στην πόλη των Σερρών. Το παιδί του δεν τα κατάφερε, έχοντας χτυπηθεί θανάσιμα από την σιδερένια πόρτα που εκτοξεύτηκε από το λεβητοστάσιο. 

Η αδιανόητη τραγωδία συνέβη στις 14:30 το μεσημέρι, ενώ οι μαθητές του ολοήμερου σχολείου βρίσκονταν σε διάλειμμα. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες προκλήθηκε έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου που βρίσκεται στο ισόγειο. Πιθανότατα η έκρηξη σημειώθηκε στον καυστήρα πετρελαίου. Το σύστημα θέρμανσης του 9ου δημοτικού σχολείου λειτουργούσε με πετρέλαιο, αν και έχει και σύστημα γεωθερμίας. Η έκρηξη έγινε την ώρα του διαλείμματος και η πόρτα από το λεβητοστάσιο πετάχτηκε περίπου σαράντα μέτρα μακριά με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στο παιδί. Η βαριά σιδερένια πόρτα χτύπησε θανάσιμα τον 12χρονο μαθητή και τραυμάτισε άλλα δύο παιδάκια, ηλικίας 6 και 11 ετών. 

Αγωνία από γονείς που έσπευσαν στο σημείο

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομία, το ΕΚΑΒ, τοπικοί παράγοντες της πόλης και γονείς που αγωνιούσαν για την τύχη των παιδιών τους. Η πυροσβεστική δεν χρειάστηκε να επέμβει καθώς δεν προκλήθηκε φωτιά, όμως, θα είναι αυτή που θα αναλάβει το ανακριτικό έργο για το τι ακριβώς συνέβη στο λεβητοστάσιο και το πώς προκλήθηκε η έκρηξη. Τα θέματα συντήρησης των σχολείων και συνεπώς των λεβητοστασίων και της συντήρησης των συστημάτων θέρμανσης άπτονται στους Δήμους. Στο σημείο βρίσκονται ήδη ο δήμαρχος Σερρών, οι αντιδήμαρχοι και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Θα βρούμε τους υπεύθυνους της τραγωδίας»

Συγκλονισμένος και συντετριμμένος εμφανίσθηκε ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, από τον χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών. Ο δήμαρχος Σερρών δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια του μικτού μαθητή της έκτης τάξης. Η σκέψη μας είναι στην οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των δύο άλλων μαθητών που τραυματίστηκαν από αυτό το τραγικό συμβάν. Η διερεύνηση από την αστυνομία είναι σε εξέλιξη. Είμαστε εδώ για να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας». Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Σερρών Γιάννης Δεσποτίδης τόνισε ότι αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος.

Εισαγγελική παρέμβαση 

Στο σχολείο πραγματοποιούνταν εργασίες στον χώρο του λεβητοστασίου. Συγκεκριμένα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι ένας τεχνικός πήγε για να μετατρέψει τον κλασικό λέβητα του σχολείου σε γεωθερμικό. Ερωτήματα προκαλεί η επιλογή της διεύθυνσης του σχολείου να πραγματοποιηθούν οι ενέργειες αυτές σε ώρες που λειτουργούσε το σχολείο και ήταν γεμάτο παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εισαγγελέας ζήτησε να ληφθούν καταθέσεις και μετά τη λήψη των καταθέσεων θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα, όπως το εάν θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη και συλλήψεις.

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν. Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες».