Μενού
tzanakis
Νίκος Τζανάκης | Glomex
  • Α-
  • Α+

Ανησυχία επικρατεί στους ειδικούς για την έξαρση που παρουσιάζει η γρίπη, με χαρακτηριστική να είναι η ατάκα του καθηγητή Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Παρασκευής (9/12), επισήμανε πως η μισή Ελλάδα είναι άρρωστη. Αναλυτικά, ο καθηγητής αναφέρθηκε στις εξαιρετικά μεταδοτικές λοιμώξεις, που ταλαιπωρούν τη χώρα ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρόληψη και τον εμβολιασμό

Ο κ. Τζανάκης ξεκίνησε με τη φράση «όλη η Ελλάδα είναι άρρωστη, η μισή Ελλάδα είναι άρρωστη» και έκανε λόγο για 20 με 30.000 κρούσματα τη μέρα, με τον αναπνευστικό – συγκυτιακό ιό (RSV) και τη γρίπη να παίρνουν τα ηνία. Μεταξύ άλλων, ανέφερε στην εκπομπή «Σήμερα», ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθησυχασμός, καθώς ο RSV προσβάλει και μεγάλες ηλικίες, επισημαίνοντας ότι «μεγάλοι άνθρωποι, με υπόστρωμα σε νοσήματα, νοσούν βαριά με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα νοσοκομεία».

Μόνος σύμμαχος στη μάχη κατά των ιών, όπως ανέφερε, φαίνεται να είναι το εμβόλιο για τον κορονοϊό και φυσικά αυτό της γρίπης, το οποίο εμπεριέχει το στέλεχος «Η3Ν2» που υπάρχει και στη γρίπη, δημιουργώντας έτσι μια ασπίδα μεγάλης (αν όχι εξ ολοκλήρου) προστασίας όπως δήλωσε στη συνέχεια ο καθηγητής. Τέλος, ο κ. Τζανάκης συνέδεσε τη μεταδοτικότητα του αναπνευστικού ιού, χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα ισχυρή, μέσω των χεριών, των επιφανειών και των αντικειμένων, συνιστώντας καλή αντισηψία.