Μενού
limeniko
Λιμενικό | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η ώρα 11:45 το πρωί της Πέμπτη, το περιπολικό σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος σπεύδει στο Φαρμακονήσι, όπου ένας στολίσκος τουρκικών αλιευτικών έχει εισβάλλει στα ελληνικά ύδατα, συνοδεία μίας τουρκικής ακταιωρού. Το τουρκικό σκάφος, σε μία προκλητική και μία επικίνδυνη κίνηση, κάνει ελιγμό εμβολισμού του περιπολικού σκάφους, με τον χειριστή του ελληνικού σκάφους να κάνει τα πάντα για να αποφύγει τη σύγκρουση, την ώρα που οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος ρίχνουν στον αέρα προειδοποιητικές βολές, γεγονός που ανάγκασε την τουρκική ακταιωρό να αποχωρήσει.

Σε βίντεο, που έδωσε στο «φως» της δημοσιότητας ο τηλεοπτικός σταθμός του ΣΚΑΪ, φαίνονται τα τουρκικά σκάφη μία ανάσα από το Φαρμακονήσι, γεγονός που ανάγκασε τους Έλληνες ψαράδες να προειδοποιήσουν το Λιμενικό Σώμα για τις κινήσεις των Τούρκων στην περιοχή. Η ελληνική αντίδραση στις προκλήσεις ήταν άμεση, καθώς ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής έφτασε στο σημείο, όπου τα τρία τουρκικά αλιευτικά είχαν εισβάλλει υπό το βλέμμα του τουρκικού περιπολικού. Το πλωτό του λιμενικού πέρασε «ξυστά» από τα ελληνικά αλιευτικά και κινήθηκε στο σημείο με τα αντίστοιχα τουρκικά, προκειμένου να τα απωθήσει.

Αυτόπτης μάρτυρας, που βρέθηκε στο σημείο, ανέφερε ότι οι Τούρκοι ενημέρωσαν το δικό τους λιμενικό, το οποίο ήρθε να διώξει το αντίστοιχο ελληνικό από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, προσθέτοντας ότι το τουρκικό λιμενικό ήταν δύο μίλια τουλάχιστον δυτικά μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα σκάφη ξεπέρασαν το Φαρμακονήσι και συνέχισαν.

Ο Τούρκος καπετάνιος, βλέποντας την αντίδραση των ελληνικών αρχών, ανέπτυξε ταχύτητα και κατευθύνθηκε με ορμή προς το ελληνικό περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, προκαλώντας την αντίδραση του πληρώματος. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτόπτη μάρτυρα, το τουρκικό λιμενικό έκανε γύρω-γύρω στροφές από το ελληνικό λιμενικό μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με απώτερο σκοπό να τον βουλιάξει. Η νέα ένταση οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον «πόλεμο της τσιπούρας», με τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη να μπαίνουν πολύ συχνά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για να εξασφαλίσουν τη «λεία» τους. Τα αλιευτικά, μάλιστα, συνήθως συνοδεύονται από περιπολικά σκάφη του τουρκικού Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να τα «προστατέψουν» από το ελληνικό λιμενικό.

Fake News από την Τουρκία για την παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού

 

Το άσπρο... μαύρο προσπαθεί να κάνει για ακόμη μία φορά η Τουρκία, διασπείροντας Fake News για την παρενόχληση που δέχθηκε σκάφος του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, νωρίς το πρωί της Πέμπτης (5/1), το οποίο περιπολούσε νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Συγκεκριμένα, η τουρκική Ακτοφυλακή, σε σχετική της ανακοίνωση, αναφέρει ότι στην εν λόγω περιοχή μετέβη περιπολικό σκάφος κατόπιν καταγγελίας ότι ελληνική ακταιωρός παρεμπόδιζε τουρκικά αλιευτικά σκάφη. Μάλιστα, διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι το ελληνικό σκάφος «απομακρύνθηκε ωθούμενο» από το τουρκικό και κατά την αποχώρησή του το πλήρωμά του έκανε ρίψη βολών στον αέρα και ακολούθησε ανάλογη κίνηση από την τουρκική ακταιωρό.

Η ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού για το περιστατικό

Νωρίτερα, το Λιμενικό Σώμα εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, η τουρκική ακταιωρός εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους ενώ οι Έλληνες λιμενικοί έριξαν προειδοποιητικές βολές και «η τουρκική Ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια».

«Πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική Ακταιωρό, η οποία εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του.

Στη συνέχεια το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική Ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια».