Μενού
TAXI
ΤΑΞΙ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, όπως και ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Πράσινα Ταξί» (https://prasinataxi.gov.gr/), προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι τέλος του ερχόμενου έτους και πιο συγκεκριμένα η 31η Δεκεμβρίου του 2023.

Μέσω του νέου προγράμματος, θα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης σε ιδιοκτήτης οχήματος Ταξί για αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος Ταξί, καθώς και για αγορά και εγκατάσταση «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος. Όπως αναφέρεται, η επιδότηση ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να φθάνει μάλιστα τις 22.500 ευρώ. Άξιο αναφοράς σχετικά με το πρόγραμμα είναι ότι λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τους Ανθρώπου με Ειδικές Ανάγκες, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα παιδιά και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με την προσαύξηση να είναι διαφορετική σε κάθε κατηγορία.

Η νέα δράση «Πράσινα ΤΑΞΙ», ο συνολικός προϋπολογισμός της οποίας αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στο στόλο των οχημάτων ΤΑΞΙ που κυκλοφορούν εντός της ελληνικής επικράτειας με αντικατάσταση περίπου 2.000 παλιών και ρυπογόνων ταξί με νέα αμιγώς ηλεκτρικά. Σύμφωνα με το υπουργείο, φφελούμενοι του προγράμματος είναι όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων ΤΑΞΙ κατηγορίας ElJR05 και παλαιότερης, με βάση την άδεια κυκλοφορίας.

Σκρέκας: «Στηρίζουμε εμπράκτως τους αυτοκινητιστές για μείωση των εκπομπών αερίου»

Ο κ. Σκρέκας με αφορμή την έναρξη του προγράμματος δήλωσε: «Με το πρωτοποριακό πρόγραμμα ‘Πράσινα ΤΑΞΙ’ στηρίζουμε εμπράκτως τους αυτοκινητιστές σε αυτό το απαιτητικό επάγγελμα με μείωση του κόστους λειτουργίας τους και καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Ταυτόχρονα, τους βοηθούμε να συμβάλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις και στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση των εκπομπών αερίου στις μεταφορές. Προωθούμε αποτελεσματικά τις πολιτικές μας επιλογές με σύμμαχό μας την κοινωνία».