Μενού
novartis-skandalo
Novartis | AP, Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Προθεσμία για να απολογηθούν το Σάββατο ζήτησαν και πήραν οι κατηγορούμενοι, ανάμεσα τους και ο «Μάξιμος Σαράφης», ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis για την υπόθεση εξαπάτησης επιχειρηματιών. Οι αστυνομικοί είχαν βάλει από πέρυσι στο «μικροσκόπιο» τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση κάνοντας τηλεφωνικής παρακολουθήσεις χωρίς να γνωρίζουν πως ανάμεσα τους βρίσκεται ο «Μάξιμος Σαράφης».

Ωστόσο ένα τηλεφώνημα σε μια γυναίκα ήταν αυτό που τον «πρόδωσε» αν και μέχρι τότε θεωρούσε πως έπαιρνε όλα τα κατάλληλα μέτρα για να μην φτάσουν στα ίχνη του οι Αρχές. Σύμφωνα με τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας οι κατηγορούμενοι αναζητούσαν επιχειρηματίες που ενδιαφερόντουσαν για τη λήψη δανείου χωρίς ωστόσο να διαθέτουν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στη δικογραφία φέρεται ως «εγκέφαλος» της εγκληματικής οργάνωσης ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis. Αυτός έκανε τα ραντεβού με τους επιχειρηματίες λέγοντας τους πως θα μεσολαβήσει μέσω εταιρείας στο Αμπού Νταμπι για να πάρουν δάνεια. Μόνο που δάνεια δεν έβλεπαν ποτέ….

Το νούμερο 2 στην «ιεραρχία» ήταν ο υπεύθυνος για τις πλαστογραφήσεις των υποτιθέμενων εγγράφων που έφταναν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών έχει μπει παράλληλα και μια γυναίκα δικηγόρος στην Κύπρο η οποία φαίνεται να διαχειρίζεται τραπεζικούς λογαριασμούς του «Μάξιμου Σαράφη» στο εξωτερικό. Ο συγκεκριμένος μαζί με τους άλλους δυο συλληφθέντες φέρονται να έλεγαν ψευδώς ότι είχαν ιδρύσει εταιρεία στο Άμπου Ντάμπι ωστόσο τα ραντεβού με τους επιχειρηματίες τα έκανε στην Αθήνα.

Για τον «κόπο» του ζητούσε να καταβάλλεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς το ποσό των 100.000 ευρώ. Ωστόσο ζητούσαν και επιπλέον χρήματα με διάφορες προφάσεις όπως σχεδόν 19.000 ευρώ για την ασφάλιση του δανείου, 55.000 ευρώ για την φορολογία του δανείου όπως υποστήριζαν ενώ στις 18.500 ανέρχονταν τα έξοδα του δανείου. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι θύματα τους έπεσαν τουλάχιστον επτά επιχειρηματίες με τα «κέρδη» της εγκληματικής οργάνωσης να αγγίζουν σχεδόν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Όπως ειπώθηκε χθες κατά τη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ: «Μάλιστα, για να είναι απόλυτα πιστευτοί, είχαν αναπτύξει έναν πολυεπίπεδο μηχανισμό, ο οποίος λειτουργούσε ανασταλτικά σε περίπτωση ανακάλυψης της παράνομης δράσης τους, καθώς κατά περίπτωση ενεργοποιούσαν διαφορετικό «εργαλείο», το οποίο καθησύχαζε τον εκάστοτε αμφισβητία και παρείχε στην οργάνωση πίστωση χρόνου.

Ενδεικτικά, ο μηχανισμός αυτός περιελάμβανε δημιουργία ιστοσελίδων, δημιουργία λογαριασμών ηλεκτρονικών ταχυδρομείων υποτιθέμενων στελεχών της ανύπαρκτης εταιρείας, δημιουργία εταιρειών «ασφάλισης δανείων» με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δημιουργία και διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατάρτιση και διάθεση πλαστών πιστοποιητικών, οπτικό υλικό σε υποτιθέμενα γραφεία με πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου της ανύπαρκτης εταιρείας κι άλλες ευρηματικές ενέργειες.»

Ένα από τα θύματα του μιλώντας στο Mega τόνισε μεταξύ άλλων ότι ήρθε σε επαφή με τον «Μάξιμο Σαράφη» μέσω ενός φίλου του, ο οποίος ωστόσο τον εξαπάτησε. «Τον είχα συναντήσει 3 – 4 – 5 φορές γιατί υπογράφαμε χαρτιά μαζί με τον γιο μου. Χαμογελαστός, ήρεμος, έδειχνε σιγουριά. Μου ‘έφαγε’ 150.000 ευρώ, χωρίς την ψυχική οδύνη που δε λογαριάζεται, αλλά ο Κρητικός μου πήρε και άλλα 30.000 νωρίτερα, ξεγελώντας με».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA