Μενού
eythimios-lekkas
Ευθύμης Λέκκας | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μεγάλη ανησυχία δημιούργησε η σεισμική δόνηση των 5,9 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Ρόδου με τους σεισμολόγους ωστόσο, να είναι καθησυχαστικοί. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, τόνισε πως στα Δωδεκάνησα έχουν εκδηλωθεί μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν, ωστόσο ο ίδιος ήταν καθησυχαστικός, αναφέροντας πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν μακριά από την πόλη της Ρόδου.

«Το πού θα επικεντρωθεί κάθε φορά ένας σεισμός, μεγάλος ή μικρός, δεν το γνωρίζουμε. Χθες εκδηλώθηκε στην άκρη του ελληνικού τόξου, νοτιοανατολικά της Ρόδου. Εκεί, λοιπόν, στην απόληξη του τόξου που κυριαρχούν οριζόντια ρήγματα είχαμε την εκδήλωση του σεισμού, ο οποίος έγινε αντιληπτός στην Ρόδο και την Κάρπαθο» είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.

«Στα Δωδεκάνησα έχουν εκδηλωθεί μεγαλύτεροι σεισμοί στο παρελθόν. Το 1928 είχε εκδηλωθεί ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε ενόργανα στον ελληνικό χώρο, με μέγεθος της τάξης των 7,9 Ρίχτερ. Ηταν ένας σεισμός μεγάλου βάθους απ’ ό,τι διερευνήθηκε. Η περιοχή έχει δυναμικότητα να δώσει πιο μεγάλο σεισμό, αλλά και πιο μεγάλο να δώσει, είμαστε γύρω στα 100 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Είναι μακριά», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ φαίνεται να ήταν ο κύριος και μετά την εκδήλωση του φαινομένου λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα.