Μενού
sifis-balurakis
Σήφης Βαλυράκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκίδας εξέδωσε βούλευμα με το οποίο παραπέμπει σε δίκη για ανθρωποκτονία με δόλο τους δύο ψαράδες που κατηγορούνται για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη. Οπως αναφέρει το βούλευμα, οι δύο ψαράδες διαπληκτίστηκαν με το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και το χτύπησαν με ένα ξύλινο κοντάρι, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να τραυματιστεί θανάσιμα από τις προπέλες. 

«Στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Περιφέρειας του Εφετείου Ευβοίας παραπέμπονται οι κατηγορούμενοι (όνομα) και (όνομα) για να δικαστούν ως υπαίτιοι του: ότι την 24-1-201 και μεταξύ 12:15 έως 12:30 στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας μεταξύ του Νησιού των Ονείρων και Αγίας Τριάδας ενεργώντας με πρόθεση και από κοινού, ήτοι έχοντες κοινό δόλο και κατόπιν συναπόφασης με συγκλίνουσες ενέργειες και με κοινή δράση και ενώ βρίσκονταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σκότωσαν άλλον», αναφέρει το βούλευμα σύμφωνα με το STAR. 

Οι δύο ψαράδες «βρίσκονταν εντός του αλιευτικού σκάφους, προσέγγισαν τον Ιωσήφ Βαλυράκη ο οποίος κινούνταν με το φουσκωτό σκάφος "Μίνα" και αφού παρεμπόδισαν την πορεία του ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το ως άνω αλιευτικό σκάφος γύρωθεν του φουσκωτού του Ιωσήφ Βαλυράκη, διαπληκτίστηκαν έντονα μαζί του και στη συνέχεια με τη χρήση ενός ξύλινου κονταριού τον έπληξαν στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον δύο με τρεις φορές με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα ενδιάμεσα των δύο σκαφών και δεδομένης της εγγύτητας αυτών αλλά και της διαρκούς κίνησης (καθ' όλη τη διάρκεια του διαπληκτισμού) τόσο του αλιευτικού σκάφους όσο και του Ιωσήφ Βαλυράκη, το οποίο πλέον κινούνταν ακυβέρνητο, στοιχεία τα οποία καλώς γνώριζαν οι κατηγορούμενοι, ο Ιωσήφ Βαλυράκης ήρθε σε επαφή τόσο με την προπέλα του (εν κινήσει) αλιευτικού όσο και με τις αμβλείες επιφάνειες αυτού αλλά και με τα υδροπτερύγια του, που βρίσκονταν στην πρύμνη του καθώς και με την προπέλα του δικού του σκάφους, το οποίο ακυβέρνητο πραγματοποιούσε αριστερόστροφες κυκλικές κινήσεις, στην τροχιά του οποίου βρέθηκε στο σώμα του Ιωσήφ Βαλυράκη».

Σύμφωνα με το βούλευμα, στον Σήφη Βαλυράκη προκλήθηκαν «εκτός από θλαστικά τραύματα στην κεφαλή, στον αριστερό αγκώνα και στον αριστερό δείκτη αφενός, αφετέρου εκχυμώσεις στην κεφαλή, στην αυχενική χώρα, στον δεξιό βραχίωνα και στο δεξιό αντιβράχιο (...) Συνεπεία των βαρέων αυτών κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και των κακώσεων της αριστερής πλάγιας τραχηλικής χώρας και συνεπακόλουθου πνιγμού εντός ύδατος επήλθε ο θάνατος του Ιωσήφ Βαλυράκης ως μόνης ενεργού αιτίας, αποτέλεσμα το οποίο αφενός προέβλεψαν οι κατηγορούμενοι ως ενδεχόμενο και αφετέρου το αποδέχτηκαν». 

Σήφης Βαλυράκης: Το χρονικό 

Ο Σήφης Βαλυράκης εξαφανίσθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 2021 και τελικά εντοπίστηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή της Εύβοιας. Είχε πάει βόλτα με το σκάφος του στα νησάκια απέναντι από την Ερέτρια και όταν χάθηκαν τα ίχνη του και η σύζυγός του ενημέρωσε το Λιμενικό. Η κηδεία του Σηφη Βαλυράκη ανεβλήθη, καθώς η σύζυγός του Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας κατήγγειλε εγκληματική ενέργεια και γι' αυτό ξεκίνησε έρευνα από το Λιμενικό για τις συνθήκες θανάτου.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας. Η υπόθεση τέθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 στο αρχείο με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, αφού έκρινε ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος όπου τραυματίσθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από την προπέλα του σκάφους του. Τον Νοέμβριο όμως του ίδιου χρόνου, μετά την προσφυγή της οικογένειάς του, η Εισαγγελέας Εφετών Ευβοίας ανέτρεψε την κατάσταση και η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο, με αποτέλεσμα στις 3 Ιουνίου του 2022, δύο αλιείς να κατηγορηθούν για τον θάνατό του, και να προφυλακιστούν με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Ωστόσο οι δύο αλιείς αφέθηκαν ελεύθεροι ένα μήνα αργότερα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, παρά την απορριπτική εισαγγελική πρόταση, και ενώ είχε ξεκινήσει πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος για τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς που εμπλέκονταν στις παραπάνω παρεμβάσεις. Οι συνήγοροι της οικογένειας του Βαλυράκη τον Οκτώβριο του 2022 ζητήσανε να διωχθούν ποινικώς για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας επιπλέον και οι λιμενικοί υπάλληλοι του Τμήματος Ερέτριας που βεβαίωσαν τον θάνατό του από ατύχημα.