Μενού
kairos
Κακοκαιρία | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε αρκετές περιοχές της χώρας ενώ σε αρκετές περιοχές σήμερα τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν. Την ίδια ώρα που οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων έβλεπαν σαν μάνα εξ ουρανού την πυκνή χιονόπτωση οι ισχυρές καταιγίδες μετέτρεψαν ποτάμια σε χειμάρρους, οδηγοί εγκλωβίστηκαν λόγω συσσώρευσης υδάτων, πολίτες χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία, άλλοι παγιδεύτηκαν σε ανελκυστήρες λόγω διακοπής ρεύματος ενώ υπήρξαν και κλήσεις στην Πυροσβεστική για κοπές δέντρων.

Αίσθηση προκάλεσε η εικόνα των παγιδευμένων αυτοκινήτων στην υπόγεια διασταύρωση της οδού Σπύρου Λούη με τη λεωφόρο Κηφισίας στα όρια Αμαρουσίου – Χαλανδρίου καθώς βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από το κτίριο Φάρος όπου στεγάζεται το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των έκτακτων καιρικών φαινομένων. Επίσης, το γύρο του διαδικτύου έκανε φωτογραφία που έδειχνε φοιτητές ΑΕΙ να δίνουν εξετάσεις χρησιμοποιώντας για φως… τον φακό από τα κινητά τηλέφωνα τους λόγω διακοπής ρεύματος.

Λόγω κεραυνού ξέσπασε φωτιά στην ταράτσα μονοκατοικίας στη Καλαμάτα χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν οι ένοικοι ενώ στη Ζάκυνθο χρειάστηκε να επιστρατευτούν μπουλντόζες για να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο Ρομά που είχαν παγιδευτεί από νερά σε οικισμό με σκηνές στην περιοχή του αεροδρομίου. Λίμνες από τα νερά της βροχής σχηματίστηκαν εκ νέου στο 3ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας με τα παιδιά να απομακρύνονται με τη βοήθεια δασκάλων και γονιών. Παράλληλα σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι σε Θησείο και Μοναστηράκι ενώ από τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος περαστικός όταν το περβάζι μπαλκονιού κατέρρευσε κι έπεσε στον πιο κεντρικό δρόμο της Αθήνας, στην οδό Ερμού.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η βροχόπτωση που έπληξε τον νομό Αττικής ήταν πολύ ισχυρή. Μέσα σε 1 ώρα, σημειώθηκε σχεδόν το 1/10 της ετήσιας βροχόπτωσης στην Αττική με κατά τόπους απίστευτες ραγδαιότητες που άγγιζαν τα 280 mm/h. Στη Δροσιά οι δρόμοι για μια ακόμη φορά πλημμύρισαν από την έντονη βροχόπτωση με τα νερά να κατευθύνονται στη Λεωφόρο Σταμάτας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια προβλήματα λόγω κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γιάννη Αρτοποιό «το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από προχθές είχε λάβει συνολικά 394 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις συνανθρώπων μας προς ασφαλή σημεία. Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν στην Αττική, όπου δεχθήκαμε 204 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 113 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες και μεταφορές ατόμων, κυρίως οδηγών, προς ασφαλή σημεία. Αλλά και στη Ζάκυνθο, δεχθήκαμε 100 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 30 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων.»

Στα κινητά τηλέφωνα κατοίκων διαφόρων περιοχών της χώρας ήχησαν και χθες προειδοποιητικά μηνύματα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Μηνύματα έλαβαν, μεταξύ άλλων, κάτοικοι της Αττικής, της Εύβοιας, της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Κέρκυρας, των Παξών, του Βορειοανατολικού Αιγαίου, της Θάσου καθώς της ευρύτερης περιοχής της Τρίπολης ενώ χθες αργά το απόγευμα εστάλη και για τα Δωδεκάνησα καθώς σήμερα το πρωί αναμένονται, ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της κακοκαιρίας όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας παραμένει σε ετοιμότητα.