Μενού
kryo-heimonas
Κρύο, χειμώνας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αν και άργησε ο χειμώνας είναι εδώ και φέρνει μαζί του χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια, που αναμένεται να απασχολήσουν τη χώρα το προσεχές χρονικό διάστημα. Μάλιστα, αν και οι ιδιαίτερα ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει αντεγκλήσεις ανάμεσα στους μετεωρολόγους, όλοι συμφωνούν πως την επόμενη εβδομάδα ο υδράργυρος πέφτει και το προφίλ του καιρού θα περιλαμβάνει πολικές θερμοκρασίες και χιόνια που αναμένεται να πέσουν και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Οι μετεωρολόγοι αναφέρουν χαρακτηριστικά πως χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού την εβδομάδα που ξεκινάει, με τον Φεβρουάριο να κάνει «παγωμένο» ποδαρικό. Σύμφωνα με το windy.com, η ψυχρή εισβολή αναμένεται να φτάσει μέχρι την πόρτα και της Αττικής στα τέλη της επόμενης εβδομάδας με την κακοκαιρία να ξεκινά από την Παρασκευή και αν διαρκεί για τουλάχιστον ένα τριήμερο, με κορύφωση την Κυριακή (5/2) και τη Δευτέρα (6/2), οπότε και θα καταγραφούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Μάλιστα, το μεσημέρι της επόμενης Κυριακής, φαίνεται οι πρώτες νιφάδες να κάνουν την εμφάνισή τους στην Αττική, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, με το κέντρο της Αθήνας, ωστόσο, να παραμένει ανέπαφο.

Αρναούτογλου: Χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα

Ο Σάκης Αρναούτογλου, από την πλευρά του, προβλέπει ότι ο καιρός στο τέλος του Ιανουαρίου θα συνοδευτεί από τσουχτερό κρύο και χιόνια, τα οποία μάλιστα θα «κατέβουν» σε ακόμη πιο χαμηλά υψόμετρα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο αναλυτικό δελτίο καιρού της ΕΡΤ, την Τρίτη θα υπάρξει σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, η οποία μετά από ένα «διάλειμμα» δύο ημερών θα επαναληφθεί από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

Αυτή η νέα έντονη ψυχρή εισβολή αέρα, δεν θα ρίξει μόνο τη θερμοκρασία, αλλά θα φέρει και χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της χώρας. Πάντως, όπως είπε ο Σάκης Αρναούτογλου, ακριβής πρόβλεψη αναμένεται από τη Δευτέρα όπου θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση όσο αφορά στον καιρό.

Σιβηρικό ψύχος

Παρόμοια πρόβλεψη κάνουν και οι μετεωρολόγοι της Ιταλίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν στο Meteoweb.eu και αναδημοσιεύει το Forecast Weather, αυξάνεται πολύ η πιθανότητα ο Φεβρουάριος στις πρώτες μέρες του να προκαλέσει κύμα σιβηρικού ψύχους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις χιονοπτώσεις να καταλήγουν ίσως ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα.

Η αιτία θα είναι η άνοδος της κορυφογραμμής του Αντικυκλώνα των Αζορών, που φαίνεται να καταλήγει έως τη Σκανδιναβική χερσόνησο στα τέλη Ιανουαρίου, με την ατμοσφαιρική πίεση στον κέντρο του να φτάνει σχεδόν στα 1040hPa μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, ωθώντας έτσι τις ψυχρότερες αέριες μάζες με τα πολικά χαρακτηριστικά από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στους -8 έφτασε η θερμοκρασία το πρωί της Κυριακής

Βέβαια, το χειμωνιάτικο σκηνικό βρίσκεται ήδη εδώ με τη θερμοκρασία να κατεβαίνει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, παγετός σημειώθηκε στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες της Κυριακής (29/1) με τον υδράργυρο να πέφτει στους -8°C. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ οι οκτώ χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες της ημέρας παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

thermokrasies
meteo.gr