Μενού
ethniki pinakothiki
Εθνική Πινακοθήκη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μία σημαντική αποκάλυψη για τον ληστή, που έκλεψε από την Εθνική Πινακοθήκη το «Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο και τον «Ανεμόμυλο Στάμμερ» του Πιτ Μοντριάν έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου και της εκπομπής «Live News» του Mega, τον λεγόμενο «κλέφτη του Πικάσο» οι Αρχές  τον γνώριζαν από την επόμενη, κιόλας, ημέρα της κλοπής, η οποία και είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς είχε γίνει γνωστή και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, από τη δικογραφία της υπόθεσης αποκαλύπτεται ένα έγγραφο, το οποίο διευκρίνισε ότι ο 50χρονος παρακολουθούνταν λίγες ημέρες, ακόμη και 24ωρα από την κλοπή του πίνακα, που έγινε τον Ιανουάριο του 2012. Μία μέρα μετά τη διάρρηξη και πιο συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου του 2012 οι διωκτικές Αρχές προχώρησαν στην άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου, ενώ όπως αποκαλύπτει το σχετικό έγγραφο, φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη πληροφορία για την εμπλοκή του στην υπόθεση. Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. είχε καταλήξει στο γεγονός ότι ήταν ο πρώτος ύποπτος από την επόμενη ημέρα της κλοπής, αλλά δε στοιχειοθετήθηκε ποτέ από την παρακολούθησή του οτιδήποτε σχετικό.

Γιατί δε συνελήφθη τότε

Στο έγγραφο φαίνεται πώς οι Αρχές παρακολουθούσαν τον 50χρονο, Γιώργο Σαρμαντζόπουλο, καθώς καταγράφονται οι κλήσεις που έκανε σε άλλους αριθμούς. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, για τον 50χρονο ληστή υπήρξε πλήρη παρακολούθησή του από την ΕΥΠ. Οι Αρχές, παρόλο που τον «είχαν στα χέρια τους», δεν προχώρησαν τότε στη σύλληψή του, καθώς στις κλήσεις του δεν κατέγραψαν κάτι ύποπτο σχετικά με τη διάρρηξη - «μαμούθ» και αμέσως μετά φαίνεται πως αναχώρησε για το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, ο πληροφοριοδότης της Αστυνομίας φέρεται να είναι μια γυναίκα από την Ολλανδία, η οποία ήταν σύντροφός του. Συγκεκριμένα, φαίνεται να ήταν μέλος ενός διεθνούς κυκλώματος από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Η γυναίκα αυτή δεν κατέθεσε στο δικαστήριο.