Μενού
fantom-pilotoi
Ο κυβερνήτης Σμηναγός και συγκυβερνήτης του Phantom | Shutterstock, Eurokinissi, Glomex
  • Α-
  • Α+

Δύο, σχεδόν, 24ωρα μετά από τη μοιραία πτώση του F-4 Phantom ανοικτά της Ανδραβίδας, και οι έρευνες για την ανεύρεση του κυβερνήτη του αεροσκάφους συνεχίζονται με την αγωνία να κορυφώνεται. Στο σημείο συνεχίζουν να βρίσκονται εναέρια και πρωτά μέσα ενώ πλέον συνδράμει τις προσπάθειες για να εντοπιστεί ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, το ειδικό υποβρύχιο για μεγάλα βάθη, «Ναυτίλος», αλλά και δύτες που «σαρώνουν» την ευρύτερη περιοχή όπου έπεσε το αεροσκάφος.

Την ίδια στιγμή αναζητούνται τα αίτια που οδήγησε στο δυστύχημα που έχει στοιχίσει τη ζωή στον 29χρονο υποσμηναγό και συγκυβερνήτη Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα. Εμπειρογνώμονες και στελέχη της πολεμικής αεροπορίας, με βάση το προφίλ της απαιτητικής άσκησης χαμηλής ναυτιλίας, εξετάζουν τι μπορεί να οδήγησε σε αυτήν την τραγωδία. Στις χαμηλές πτήσεις, όπως αυτή που εκτελούσε το F-4 Phantom, τα μαχητικά εντοπίζονται πολύ αργά από τα ραντάρ ή μπορεί και να μην εντοπιστούν καθόλου καθώς γίνονται σχεδόν αόρατα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παρακάμψουν την εχθρική αεράμυνα και να φτάσουν στον στόχο τους χωρίς να γίνούν αντιληπτά.

Σημαντική ρόλο στις έρευνες και τις αναλύσεις αναμένεται να παίξει και η μαρτυρία των μελών του δεύτερου αεροσκάφους που πετούσε μαζί. Ο κυβερνήτης του έχει δηλώσει πως: «Πετούσαμε σε ύψος περίπου 300 ποδών. Είχαμε διαρκή οπτική επαφή, όπως προβλέπεται στην άσκηση. Γύρισα το κεφάλι, πάνω στην στροφή να δω τον No2, αλλά δεν τον είδα. Κοίταξα πιο χαμηλά και είδα να πέφτει στο νερό δημιουργώντας έκρηξη».

Όσο οι ώρες περνούν, εξανεμίζονται οι ελπίδες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του μαχητικού. Παρ’ όλα αυτά η αεροπορία έστειλε δύτες, υποβρύχιο ρομπότ με δυνατότητα να φτάσει μέχρι τα 100 μέτρα βάθους ενώ επισημαίνεται ότι θα γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να βρεθεί ο Σμηναγός.

Επίσκεψη από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, επισκέφθηκαν το απόγευμα της Τρίτης την οικογένεια του πιλότου Μάριου Τουρούτσικα στην Τρίπολη, προκειμένου να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους. Οι γονείς του υποσμηναγού συγκυβερνήτη Μάριου Τουρούτσικα συγκλονισμένοι δέχτηκαν τα συλλυπητήρια και τα θερμά λόγια που τους απηύθυναν. «Είναι μεγάλη η θλίψη, μεγάλη οδύνη, μεγάλη απώλεια», δήλωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. 

«Εν καιρώ ειρήνης; Πονάει πάρα πολύ...»

«Δεν κατάλαβε τίποτα και αυτό είναι το παρήγορο. Το μη παρήγορο είναι ότι δεν οδηγούσε αυτός για να πω ότι σκοτώθηκε. Έκανε το λάθος και σκοτώθηκε. Τι να του κάνω; Αυτό το επάγγελμα διάλεξε. Ή τον σκότωσε ένας Τούρκος, μία αερομαχία να κάνανε,  να πω “εντάξει, έπεσε εν καιρώ πολέμου”. Εν καιρώ ειρήνης; Με πονάει πάρα πολύ, δεν θα το ξεπεράσω ποτέ», σχολίαζε, εξάλλου, στον ΑΝΤ1 ο πατέρας του άτυχου ιπτάμενου Μάριου Τουρούτσικα.