Μενού
karnavali-patra
Πατρινό Καρναβάλι | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τέλος το «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» από τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Πάτρα, καθώς ο Τάσος Μαραγκός απαγορεύει στον Δήμο να χρησιμοποιεί τόσο το συγκεκριμένο τραγούδι όσο και άλλες συνθέσεις του. Αντίθετα, όπως τονίζει ο μουσικοσυνθέτης, επιτρέπει σε ιδιώτες να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο υλικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο Τάσος Μαραγκός προέβη σε αυτή την ενέργεια ως ύστατο μέσο προκειμένου να προασπίσει, όπως αναφέρει, το πνευματικό του έργο και την καλλιτεχνική του υπόσταση, αφού καταγγέλλει επανειλημμένες παραβιάσεις εκ μέρους του Καρναβαλικού Οργανισμού.

Πιο αναλυτικά, με εξώδικο που απέστειλε στην ΚΕΔΗΠ – Πατρινό Καρναβάλι, απαγορεύει τη χρήση και μετάδοση του τραγουδιού του «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» και όλων των υπολοίπων αποκριάτικων συνθέσεών του, λόγω μη αδειοδοτημένης από τον ίδιο παραγωγής και ηχογράφησης ενός cd που περιλάμβανε αυθαίρετα και το τραγούδι «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» τον Μάρτιο του 2021. Ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης φέρεται να μην ρωτήθηκε για την επανεκτέλεση του τραγουδιού του, το οποίο ηχογραφήθηκε με απόφαση της ΚΕΔΗΠ.

Επιπλέον, το 2022, ο Καρναβαλικός Οργανισμός χρησιμοποίησε και πάλι, χωρίς την νόμιμη άδεια του δημιουργού, στίχους του τραγουδιού του «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα», τους οποίους και τύπωσε σε τσάντες, μπλούζες, κούπες, μπρελόκ, μάσκες, κονκάρδες, κασετίνες, σημαιάκια, κεράκια, σουβέρ και άλλα αναμνηστικά. ;Oλα αυτά τα προϊόντα, πωλούνταν από το καρναβαλικό περίπτερο του Δήμου Πατρέων, που βρίσκεται στην πλατεία Τριών Συμμάχων, με τυπωμένες πάνω τους τις επωδούς του τραγουδιού του, όπως «έλα να μάθεις τι θα πει Πατρινός», «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» και «έλα να ζήσεις για λίγο τρελός».

Μάλιστα ο ίδιος ο Τάσος Μαραγκός, αντίκρισε στο περίπτερο του Δήμου να πωλούνται τα αναμνηστικά που έφεραν τους στίχους του και μάλιστα αγόρασε κάποια από αυτά τα προϊόντα, όπως μία από τις κούπες, που κόστιζαν 12 ευρώ. Τρίτο σημείο αντιπαράθεσης είναι η πρακτική του Δήμου Πατρέων να μην λαμβάνει τις άδειες αναπαραγωγής μουσικής, από τους αρμόδιους συλλογικούς φορείς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, όπως η «Αυτοδιαχείρηση» και άλλες.

Οπως αναφέρει ο Τάσος Μαραγκός, η ΚΕΔΗΠ –Καρναβάλι Πάτρας, όχι μόνο εκμεταλλεύεται παράνομα τα έργα και την πνευματική του ιδιοκτησία, τα οποία εμπορεύεται χωρίς την άδειά του, αλλά κωφεύει και δεν λαμβάνει τις νόμιμες άδειες αναπαραγωγής, αγνοώντας και απαξιώνοντας τη συνεισφορά του δημιουργού στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, εδώ και 33 ολόκληρα χρόνια.

Ο Τάσος Μαραγκός ξεκαθάρισε στην «Π» ότι η απαγόρευση των τραγουδιών του αφορά αποκλειστικά όλες τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του Δήμου Πατρέων και όχι τις επιχειρήσεις εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης της Πάτρας και τους ιδιώτες, που μπορούν να χρησιμοποιούν και να μεταδίδουν ελεύθερα τα τραγούδια του.
Άλλωστε θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι από το 1990 έως σήμερα ο Τάσος Μαραγκός δεν έχει εγείρει καμία αξίωση -πέραν των νόμιμων- από τον Δήμο Πατρέων, για την εκμετάλλευση του έργου του, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό προσφέρει στην αγαπημένη του πόλη και στο Πατρινό Καρναβάλι, που έτσι κι αλλιώς, τόσο πολύ έχει βοηθήσει στον τομέα της εξωστρέφειας και της διαφήμισής του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA