Μενού
limeniko
Λιμενικό Σώμα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Επικίνδυνα παιχνίδια στο Αιγαίο με τουρκικές ακταιωρούς και σκάφη σύγχρονων δουλέμπορων που έχουν ως «αφετηρία» τις τουρκικές ακτές. Σε μια περίοδο που η Τουρκία δυναμιτίζει διαρκώς το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέσα σε διάστημα τριών μηνών έχουν καταγραφεί 50 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικές ακταιωρούς οι οποίες εισέρχονται με το «πρόσχημα» ότι «προστατεύουν» τα τουρκικά αλιευτικά τα οποία και αυτά έχουν μπει παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Την ίδια στιγμή που εξελίσσεται μια ιδιότυπη «ναυμαχία» μεταξύ ελληνικής και τουρκικής Ακτοφυλακής οι Ελληνες λιμενικοί έχουν να αντιμετωπίσουν σχεδόν καθημερινά, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, περιστατικά προσπάθειας διακινητών να μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Χθες το βράδυ υπήρξε μια οργανωμένη απόπειρα με δυο «δρομολόγια» από τα τουρκικά παράλια προς τη θαλάσσια περιοχή Θερμά της Κω. Αρχικά το πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. κατά τη διάρκεια περιπολίας εντόπισε ύποπτο σκάφος να κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

Οι λιμενικοί ενεργοποίησαν τη σειρήνα και τον φάρο του σκάφους και επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο χωρίς αποτέλεσμα. Ακολούθησε καταδίωξη με το χειριστή του ταχύπλοου να επιχειρεί αρκετές φορές να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Την ίδια στιγμή οι λιμενικοί πυροβολούσαν στον αέρα. Στη συνέχεια τα στελέχη του Λιμενικού στόχευσαν προς τους εξωλέμβιους κινητήρες του ταχύπλοου και με βολές ακριβείας το ακινητοποίησαν. Ακολούθως προχώρησαν στη σύλληψη δυο αλλοδαπών χειριστών και άλλων 20 προσφύγων – μεταναστών. 

Μισή ώρα αργότερα εντοπίστηκε άλλο ταχύπλοο να κινείται ύποπτα και με μεγάλη ταχύτητα. Ακολούθησε νέα καταδίωξη ενώ ο χειριστής του ταχύπλοου επιχείρησε και αυτός να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Οι λιμενικοί και σε αυτή τη περίπτωση πυροβόλησαν αρχικά στον αέρα και στη συνέχεια προς τους εξωλέμβιους κινητήρες του ταχύπλοου με αποτέλεσμα να σταματήσει. Κατά την έρευνα που ακολούθησε συνέλαβαν έναν αλλοδαπό χειριστή και άλλους 17 πρόσφυγες – μετανάστες. Όλοι οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αναφερόμενος στα δυο περιστατικά τόνισε ότι  «τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, απέδειξαν για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητά τους στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας. 

Η σύλληψη τριών διακινητών, αποτελεί μια ακόμα επιτυχία και ένα ακόμα χτύπημα στα αδίστακτα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται δυστυχισμένους συνανθρώπους μας, εκθέτοντας τη ζωή τους σε θανάσιμο κίνδυνο». Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει φωτογραφίες και βίντεο από το επεισόδιο με την εμπλοκή σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Φαρμακονήσι στις αρχές Ιανουαρίου στην Frontex ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας πως οι προκλήσεις αυξάνουν τις πιθανότητες «ατυχήματος», σε μία περίοδο που οι εντάσεις στο Αιγαίο είναι στο «κόκκινο» σε θάλασσα και αέρα. Σύμφωνα με τον ALPHA, από τη Frontex αναφέρουν πως τους εξέπληξε και η επιθετικότητα και η ωμότητα του συγκεκριμένου βίντεο από το Φαρμακονήσι. Θέση πήρε και το State Department θυμίζοντας στην Τουρκία πως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται.