Μενού
limeniko
Λιμενικό Σώμα | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τουρκικής υπηκοότητας φέρεται να είναι οι διακινητές που συνελήφθησαν που μετέφεραν παράτυπους μετανάστες μετά από διπλή καταδίωξη σε Κω, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού ΚόμματοςΝίκο Κοκκάλα. Μάλιστα, έγινε και ρίψη προειδοποιητικών βολών, με στόχο την ακινητοποίηση των σκαφών στα οποία επέβαιναν 40 άτομα. Παράλληλα, για το περιστατικό στο Φαρμακονήσι ο κ. Κοκκάλας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «τα ελληνικά πληρώματα δεν είναι εκπαιδευμένα στο να εμβολίζουν σκάφη και να κάνουν επιθετικές κινήσεις».

«Στα δύο περιστατικά το βράδυ της Πέμπτης (2/2) στην Κω, αρχικά σκάφος του ελληνικού Λιμενικού που έκανε περιπολία στην περιοχή και εντόπισε ταχύπλοο σκάφος το οποίο κινείτο ύποπτο στην περιοχή. Το προσέγγισε, του έκανε ηχητικά σήματα για να σταματήσει δεν το ακινητοποίησε ο χειριστής του, ούτε και στην καταδίωξη το ακινητοποίησε, έγινε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, ούτε τότε το ακινητοποίησε και προσπάθησε να εμβολίσει το δικό μας με αποτέλεσμα να γίνουν βολές στοχευμένες στους κινητήρες του σκάφους. Στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 22 άτομα, δύο διακινητές που έχουν συλληφθεί και 20 άτομα τα οποία είχαν ξεκινήσει από τις τουρκικές ακτές με σκοπό να επιβιβαστούν στην Κω» ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Κόμματος, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Μισή ώρα αργότερα εντοπίστηκε και δεύτερο σκάφος, που είχε ξεκινήσει επίσης από τις τουρκικές ακτές για την Κω. Πάλι ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία. Στο σκάφος επέβαιναν 18 άτομα και ένας διακινητής που συνελήφθη». Σύμφωνα με τον κ. Κοκκάλα: «Οι τρεις διακινητές φέρεται να είναι τουρκικής υπηκοότητας».

Αναφορικά με το περιστατικό στο Φαρμακονήσι, έγιναν επιθετικές κινήσεις από τις τουρκικές ακταιωρούς προς σκάφη του λιμενικού. «Τα ελληνικά πληρώματα δεν είναι εκπαιδευμένα στο να εμβολίζουν σκάφη και να κάνουν επιθετικές κινήσεις έναντι άλλων σκαφών, αλλά είναι εκπαιδευμένα σύμφωνα με τους κανόνες της θάλασσας και το διεθνές δίκαιο να σώζουν ανθρώπινες ζωές, να φυλάττουν τα σκάφη και τα σύνορά μας», διευκρίνισε ο κ. Κοκκάλας.