Μενού
pilotos
Παλαίμαχος κυβερνήτης | @Alpha
  • Α-
  • Α+

Την εμπειρία του από τη συντριβή με ένα μαχητικό Phantom πριν περίπου 20 χρόνια μοιράστηκε ο πτέραρχος εν αποστρατεία, Κωνσταντίνος Ιατρίδης, μιλώντας στην εκπομπή του Alpha «Tlive», με αφορμή τον θάνατο των δύο παλικαριών από τη συντριβή του αεροσκάφους νότια της Ανδραβίδας, την περασμένη Δευτέρα.

Ο παλαίμαχος πιλότος μίλησε για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το αεροπορικό ατύχημα, στις 19 Ιουνίου 1984 και το πώς σώθηκε από το φλεγόμενο αεροσκάφος: «Ενώ ήμουν μέσα στο κόκπιτ, άναψε ένα φωτάκι που σημαίνει “φωτιά”. Μετά άναψε και το αριστερό λαμπάκι που σημαίνει “φωτιά” στον άλλο κινητήρα και στη συνέχεια άναψε και το “overheat” που σημαίνει υπερθέρμανση. Εκεί είπα στον συγκυβερνήτη μου “τελικά είμαστε πολύ γκαντέμηδες”!»

Και ο κ. Ιατρίδης συνέχισε: «Θυμόμουν πως ένιωθα πολύ φοβισμένος και έλεγα “δεν μπορεί να πεθάνω, είναι πολύ άδικο”. Οταν εκτιναχθήκαμε και άνοιξε το αλεξίπτωτο, από τη μεγάλη φασαρία που επικρατούσε στο αεροσκάφος, ξαφνικά επικράτησε η απόλυτη ησυχία. Η χαρά ότι βγήκα από το φλεγόμενο αεροπλάνο έγινε στη συνέχεια αγωνία γιατί είδα την αφρισμένη θάλασσα να με περιμένει».

Για έξι ώρες ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης πάλευε με τα κύματα: «Κατάφερα και βρήκα τον τρόπο να λειτουργήσω τον ασύρματο και έδωσα αναφορά πως είχα σωθεί. Δεν υπήρχαν όμως τότε ελικόπτερα διάσωσης, τύπου Super Puma και έπρεπε να περιμένω να έρθει το καραβάκι από το Κατάκολο για να με μαζέψει. Κρύωνα μέσα στα παγωμένα νερά αλλά ήθελα να ζήσω και τελικά τα κατάφερα».