Μενού
biasmos-anhlikoy
Βιασμός ανηλίκου | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την ασέλγεια σε βάρος 4χρονου αγοριού από τον ίδιο του τον πατέρα, γιο ιερέα, και τη γιαγιά του στην Έδεσσα. Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια έπειτα από καταγγελία της μητέρας, καθώς η ίδια επισκέφτηκε με το αγοράκι παιδοψυχολόγους, οι οποίοι διαπίστωσαν πως ο μικρός είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά. Σημειώνεται πως το ζευγάρι είχε λάβει συναινετικό διαζύγιο και αποφασίστηκε η συνεπιμέλεια του παιδιού. Εις βάρος του πατέρα και της γιαγιάς έχει ασκηθεί δίωξη από τις αρμόδιες Αρχές και αναμένεται να συλληφθούν. 

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της μητέρας του 4χρονου, Γιάννη Μαρακάκη, η συνεπιμέλεια δόθηκε συναινετικά. Στο πλαίσιο αυτό, το παιδάκι έμεινε με τον πατέρα και τη γιαγιά του από τις 15 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου 2022. Στις 2 Ιουλίου ο πατέρας επέστρεψε το παιδάκι στην μητέρα, η οποία όμως διαπίστωσε ότι ο μικρός ήταν καταβεβλημένος και είχε χάσει βάρος και διαπίστωσε μάλιστα ότι έφερε σημάδια σε διάφορα σημεία του σώματος. Όταν η μητέρα ζήτησε εξηγήσεις, ο πατέρας ισχυρίστηκε ότι ο 4χρονος είχε πέσει από το ποδήλατο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρακάκη, με την πάροδο των ημερών όμως το μικρό αγόρι άρχισε να εκδηλώνει μια «απόκοσμη» σεξουαλική συμπεριφορά, ακόμα και όταν καθόταν μπροστά στην τηλεόραση παρακολουθώντας κινούμενα σχέδια. Αυτό θορύβησε τη μητέρα που απευθύνθηκε σε ειδικούς. Μεταξύ αυτών η ιατροδικαστής δυσκολεύτηκε να πραγματοποιήσει την εξέταση, καθώς ο 4χρονος δεν την άφηνε να αγγίξει τα επίμαχα σημεία. Η ιατροδικαστής συνέστησε στη μητέρα να απευθυνθεί στον εισαγγελέα, κάτι που έγινε λίγο μετά, με αποτέλεσμα να ασκηθεί δίωξη για τέσσερα αδικήματα στον πατέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρακάκη, τα γεγονότα πιστοποιούνται από δύο ειδικούς - παιδοψυχολόγο και ιατροδικαστή - ενώ το παιδάκι δεν αντιλαμβάνεται πλήρως τα όσα έχει βιώσει, ενώ φέρεται να έχει αποξενωθεί και να προσπαθεί να προστατευτεί από τον πατέρα, λόγω των «παιχνιδιών». Αντίθετα, ο πατέρας, μέσω της συνηγόρου του, αρνείται τα πάντα και ισχυρίζεται ότι η μητέρα επιδιώκει την αποκοπή της επικοινωνίας μαζί του.

Τι αναφέρουν οι εκθέσεις των ειδικών

Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ειδικών, όσα περιγράφει το αγοράκι συνάδουν με κακοποίηση. Τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουλίου 2022 με μεγάλη δυσκολία είναι τα εξής: θλαστική εκχύμωση του αριστερού αντιβραχίου, εκδορά στο δεξί γόνατο και μελανιά στο αριστερό γόνατο, ενώ η εξέταση στα γεννητικά όργανα έδειξε ότι δεν υπήρχαν κακώσεων.

Μάλιστα, στην έκθεσή της η ψυχολόγος αναφέρει ότι «ο 4χρονος συχνά βρίσκεται σε ένταση πεισματική και στοχευμένη άρνηση να μιλήσει, ενώ παρουσιάζει άγχος και φόβο ότι η συζήτηση αφορά στον πατέρα του και τα “παιχνίδια” που παίζουν όταν είναι μαζί. Το παιδί βρίσκεται σε σύγχυση και επιδεικνύει σεξουαλικές συμπεριφορές, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, οι οποίες χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση προκειμένου να οροθετηθούν και να μην δημιουργήσουν προβλήματα στις κοινωνικές του επαφές ή π.χ. στο σχολικό του περιβάλλον». Παράλληλα, η ψυχολόγος συνεχίσει στην έκθεσή της: «Το παιδί έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάμερες που υπήρχαν στον χώρο και συχνά εστίαζε το βλέμμα του εκεί. Μάλιστα, φάνηκε να τις αποφεύγει με κάθε τρόπο και ρώτησε αρκετές φορές γιατί υπάρχουν κάμερες. Κάποια στιγμή, προτίμησε να κρυφτεί πίσω από τις κουρτίνες, ώστε να μη φαίνεται κατά τη συζήτηση και έδειξε τέτοιο εκνευρισμό που ήταν αδύνατο να συνεχιστεί η συνεδρία. Ο 4χρονος ανέφερε ότι ο μπαμπάς του είχε κάμερα και τον έβλεπε στην τηλεόραση. Αναρωτηθήκαμε αν αυτός ήταν ο λόγος που δυσκολευόταν να συνεργαστεί μαζί μας και διαπιστώσαμε ότι μόλις απομακρύναμε τις κάμερες, το παιδί ήταν πιο ήρεμο».