Μενού
  • Α-
  • Α+

Προσποιούνταν εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας ή Ενόπλων Δυνάμεων, προέβαιναν σε παραγγελίες κυρίως φαρμακευτικών προϊόντων και μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής που οδηγούσε σε περιβάλλον πανομοιότυπο με αυτό τραπεζικών καταστημάτων, αποσπούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που είχαν βάλει στο «στόχαστρο» τους ιδιοκτήτες φαρμακείων θεωρούσαν πως είχαν καταστρώσει το ιδανικό σχέδιο ωστόσο οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατάφεραν να τους εντοπίσουν καθώς ταυτοποίησαν τα στοιχεία 11 εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας πρόκειται για άντρες, που συνδέονται, κατά περίπτωση, με συγγενικούς δεσμούς, ηλικίας από 21 έως 44 ετών, οι οποίοι, όπως προκύπτει από την έρευνα, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραξαν δεκαεννέα απάτες σε βάρος ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων και φαρμακείων.

Δρούσαν σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας, της Αρκαδίας, της Κοζάνης, του Αγρινίου, της Ημαθίας, της Χαλκιδικής, των Ιωαννίνων και των Γρεβενών και κατάφεραν να αποσπάσουν το συνολικό χρηματικό ποσό των 638.693 ευρώ. Ως προς τον τρόπο δράσης τους προσποιούμενοι εκπροσώπους Σωμάτων Ασφαλείας ή Ενόπλων Δυνάμεων, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματά τους και προέβαιναν σε παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων φαρμακευτικών προϊόντων. Στη συνέχεια και αφού εξασφάλιζαν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού, τους απέστελλαν με μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου έναν υπερσύνδεσμο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν.

Ο σύνδεσμος αυτός, τους οδηγούσε σε περιβάλλον πανομοιότυπο με αυτό των τραπεζών που διατηρούσαν τους λογαριασμούς και αφού καταχωρούσαν τους προσωπικούς κωδικούς προκειμένου να προχωρήσει ηλεκτρονικά η τραπεζική συναλλαγή, οι δράστες αποκτούσαν πρόσβαση στους λογαριασμούς των παθόντων. Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν η συνεχής μεταφορά και διακίνηση των αφαιρεθέντων χρηματικών ποσών σε περισσότερους τραπεζικούς λογαριασμούς, προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και να παραπλανήσουν τις Αρχές.

Για να εξακριβωθεί η πλήρης δράση τους τα στελέχη της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνεργάστηκαν και με άλλες αστυνομικές υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Επίσης όπως διαπιστώθηκε έξι εκ των δραστών έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για συναφή αδικήματα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία η οποία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα.

Οι αστυνομικοί συστήνουν στους επιχειρηματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αναφορικά με τις διαδικτυακές συναλλαγές τους και σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποια ύποπτη δραστηριότητα να επικοινωνούν απευθείας με τις Αρχές και με τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA