Μενού
  • Α-
  • Α+

Η θερινή ώρα θα τεθεί σε ισχύ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου και συγκεκριμένα τα ξημερώματα της Κυριακής 26 του μήνα. Κατά το θερινό ωράριο πάμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά. Ετσι, τα ξημερώματα της συγκεκριμένης Κυριακής στις 3:00, οι δείκτες θα πρέπει να μετακινηθούν στις 4:00. Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε, άλλωστε, και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, δεν εφαρμόστηκε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας στη Γηραιά Ηπειρο. Τον Μάρτιο του 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής από το 2021. «Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ. Το 84% όσων πήραν μέρος σε αυτήν είχε συμφωνήσει με το τέλος αυτής της πρακτικής.