Μενού
ypes
Υπουργείο Εσωτερικών | ΥΠΕΣ
  • Α-
  • Α+

Ποιο από τα παρακάτω πολιτικά κόμματα της Μεταπολίτευσης δεν είχε ποτέ γυναίκα αρχηγό/ γενικό γραμματέα; α) Το Ποτάμι, β) ΚΙΝ.ΑΛ. (Κίνημα Αλλαγής), γ). Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου (Συνασπισμός), δ) Κ.Κ.Ε. (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος). Ποιος μουσικοσυνθέτης συνέθεσε το συρτάκι «Ζορμπάς»; α) Μάνος Χατζιδάκις, β) Θάνος Μικρούτσικος, γ) Σταύρος Ξαρχάκος, δ) Μίκης Θεοδωράκης. Αυτές είναι δύο από τις ερωτήσεις, που κλήθηκαν να απαντήσουν όσοι αλλοδαποί πήραν μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία της περασμένης Κυριακής, προκειμένου να αποκτήσουν Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση, που θα τους ανοίξει το δρόμο να γίνουν Ελληνες πολίτες

Αυτές ήταν οι ερωτήσεις

Μεταξύ πολλών άλλων ερωτημάτων, οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα έπρεπε να απαντήσουν σωστά ποια ήταν η «Μεγάλη Ιδέα», σε ποιον διάσημο ζωγράφο αναφέρεται η ταινία «Ελ Γκρέκο» του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, που γεννήθηκε κατά την αρχαιοελληνική Μυθολογία η θεά της σοφίας Αθηνά και ποια περιοχή με βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας έχει ενταχθεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco λόγω της ιδιαίτερης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής αξίας της. Επιπλέον, οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να σημειώσουν στο χάρτη της Ελλάδας το Αιγαίο Πέλαγος, το Κρητικό Πέλαγος, το Ιόνιο Πέλαγος και το Μυρτώο Πέλαγος όπως επίσης και τη διώρυγα της Κορίνθου, τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, τον πορθμό του Ευρίπου και τη χερσόνησο του Αθω (Αγιο Ορος). 

Στον διαγωνισμό της Κυριακής ζητήθηκε από τους υποψήφιους να σημειώσουν τη σωστή ή λανθασμένη απάντηση για τα ακόλουθα: Το πλαίσιο για την απονομή ασύλου στους παράτυπους μετανάστες ονομάζεται: α) Συνθήκη της Λισαβόνας, β) Συνθήκη του Μάαστριχτ, γ) Κανονισμός Δουβλίνου, δ) Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη. Ομοίως, να απαντήσουν πόσες είναι οι περιφέρειες και οι δήμοι της Ελλάδας, από πότε η χώρα μας είναι μέλος της Ε.Ε. και εάν είναι σωστό ή λάθος ότι από τους 300 βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων οι δώδεκα εκλέγονται χωρίς σταυρό με τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και 288 με σταυρό με την ψήφο των πολιτών. Ανάμεσα δε, στα ερωτήματα ανάπτυξης,  περιλαμβάνονταν  και το «τι είναι ο Ο.Α.Ε.Δ.; Να αναφέρετε τους τρεις πυλώνες λειτουργίας του. (Απάντηση μέχρι 50 λέξεις)».

Η διαδικασία για την πολιτογράφηση

Σύμφωνα με τα ισχύοντα, αλλογενείς αλλοδαποί, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια με τη διαδικασία της πολιτογράφησης πρέπει να συμμετάσχουν σε εξεταστική διαδικασία προκειμένου να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), με το οποίο πιστοποιείται η συνδρομή των ουσιαστικών προϋποθέσεων πολιτογράφησης, όπως καθορίζονται στον Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας. Για την απόκτηση του πιστοποιητικού οι υποψήφιοι θα πρέπει να πετύχουν σε εξέταση στην κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και του γραπτού λόγου στην ελληνική γλώσσα επιπέδου ανάλογου του Β1. Επίσης, θα πρέπει να ανταποκριθούν σε εξέταση γνώσεων στις θεματικές ενότητες της γεωγραφίας, της ιστορίας, του πολιτισμού και των θεσμών του πολιτεύματος.

εξετάσεις αλλοδαπών
Οι εξετάσεις που έδωσαν οι αλλοδαποί

Για την εξακρίβωση της επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας, η ανοιχτή τράπεζα θεμάτων της γενικής γραμματείας Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει 100 θέματα για την κατανόηση και παραγωγή του γραπτού λόγου, 50 θέματα για την κατανόηση προφορικού λόγου και 50 θέματα για την παραγωγή προφορικού λόγου. Αντίστοιχα, για να διαπιστωθεί το επίπεδο της επαρκούς γνώσης της ελληνικής ιστορίας, γεωγραφίας, του ελληνικού πολιτισμού και του τρόπου λειτουργίας των θεσμών του πολιτεύματος, η τράπεζα θεμάτων αποτελείται από 300 ερωτήσεις-θέματα, οι οποίες κατανέμονται ανά θεματική ενότητα, ως εξής:

  • Γεωγραφία- 70 ερωτήσεις,
  • Ιστορία- 80 ερωτήσεις,
  • Πολιτισμός- 70 ερωτήσεις,
  • Θεσμοί του πολιτεύματος- 80 ερωτήσεις.

Οι εξετάσεις διενεργούνται δύο φορές το χρόνο και ο υποψήφιος θεωρείται ότι πέτυχε στις εξετάσεις, όταν συγκεντρώσει βαθμολογία 70/100 στο σύνολο των εξεταζόμενων αντικειμένων, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχει επιτύχει 40/60 στην εξέταση της ελληνικής γλώσσας και 20/40 στις θεματικές ενότητες. Μόλις η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί και διαμορφωθεί το τελικό αποτέλεσμα, δημιουργούνται πίνακες επιτυχόντων-αποτυχόντων, που αναρτώνται στην ειδική εφαρμογή της γενικής γραμματείας Ιθαγένειας ενώ οι υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωμα ένστασης ή προσφυγής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA