Μενού
rologia
Αλλαγή ώρας την Κυριακή 26 Μαρτίου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την προσεχή Κυριακή θα αλλάξει η ώρα και θα μπούμε στο θερινό ωράριο. Οι δείκτες των ρολογιών θα κινηθούν μία ώρα μπροστά στις 3:00 τα ξημερώματα και θα πάνε στις 4:00. Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει: «Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..».

Η αλλαγή της ώρας, γίνεται για να εξοικονομούμε ενέργεια, την οποία αντλούμε από τον Ηλιο. Η χώρα μας ειδικά, στους επτά μήνες που εφαρμόζεται η θερινή ώρα, έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, γεγονός που βοηθά τα μέγιστα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Πάντως, υπάρχουν κι επιστημονικά δεδομένα που αναφέρουν ότι η αλλαγή της ώρας θα πρέπει να σταματήσει, καθώς προκαλεί ασθένειες του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου. Μάλιστα, οι εν λόγω επιστήμονες που είναι υπέρμαχοι της κατάργησης του μέτρου, παρουσιάζουν στοιχεία που αναφέρουν ότι πλέον δεν εξοικονομείται καθόλου ενέργεια.

Η πρόταση της Κομισιόν που «πάγωσε» η πανδημία του κορονοϊού

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του. Η Ε.Ε. σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά μετά τον κορονοϊό, το Brexit κι εσχάτως τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, η απόφαση «πάγωσε».