Μενού
influencer
Influencer | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Στο μικροσκόπιο των Αρχών και ιδιαίτερη της Οικονομικής Αστυνομίας αναμένεται να μπουν Έλληνες Influencers, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναμένεται να σφίξει τον κλοιό γύρω από όσους -με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- εμφανίζουν να κάνουν πολυτελή ζωή, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με τα εισοδήματα που δηλώνουν. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Real» οι γνωστοί influencers μπαίνουν στο επίκεντρο της εφορίας για λόγους φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στα φυσικά πρόσωπα οι ελεγκτές θα συλλέξουν στοιχεία από αναρτήσεις που κάνουν οι «παραγωγοί περιεχομένου» σε δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως είναι το Facebook και το Instagram και πιο συγκεκριμένα θα ελέγξουν φωτογραφίες των influencer με πολυτελή προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο η ΑΑΔΕ θέλει να διαπιστώσει αν η πολυτελή ζωή που κάνουν και συνεπώς διαφημίζουν, λόγω και του περιεχομένου της δουλειάς τους στα social media, έχει σχέση με τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία.

Η Μαριάννα Δασυγένη, influencer και instagrammer η ίδια, ανέφερε σχετικά με τη νέα τροπή ότι ήταν αναμενόμενο να μπουν και αυτοί στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών. «Δικό μας χρέος είναι να δηλώνουμε ακέραια στην εφορία τα εισοδήματα αυτά έτσι ώστε να μας καταβληθούν και οι ανάλογοι φόροι. Εγώ προσωπικά συνεργάζομαι με εταιρείες και επιδιώκω να συνεργάζομαι με εταιρείες, οι οποίες δεν φοροδιαφεύγουν. Πιστεύω πως είναι παρατραβηγμένο να κρίνουν από μία φωτογραφία σε ένα ακριβό αυτοκίνητο και να θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποια κρυφά εισοδήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τον έλεγχο σε εταιρείες σκοπός των ελέγχων είναι να μπουν όλες όσες (σ.σ. εταιρείες) δε δηλώνουν φυσική παρουσία, δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών στην εφορία, δεν τηρούν βιβλία αλλά ούτε τηρούν στοιχεία και παρόλα αυτά πωλούν προϊόντα σε δελεαστικές τιμές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποφεύγοντας έτσι την πληρωμή ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος. Εξετάζεται, παράλληλα αν τα προϊόντα έχουν έρθει «παράνομα» και στην Ελλάδα χωρίς να αποπληρωθούν τα ανάλογα τέλη στο τελωνείο.