Μενού
tempi - treon
Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στις 190 σελίδες ανέρχεται συνολικά το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας σχετικά με την επίμαχη σύνδεση «717/2014», η μη εφαρμογή της οποίας υπήρξε -μεταξύ άλλων- κομβική για το δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη με τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η συγκεκριμένη σύμβαση της ΕΡΓΟΣΕ αφορούσε στην εγκατάσταση της τηλεδιοίκησης, η εγκατάσταση της οποίας έπαιρνε διαρκώς παράταση και αντί να είχε ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, δεν εγκαταστάθηκε ποτέ.

Στο συγκεκριμένο πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, αποκαλύπτονται όλα όσα έγιναν λάθος αυτή τη δεκαετία, αλλά διευκρινίζονται και οι παραλείψεις του ελληνικού σιδηροδρόμου, για τις οποίες και είχαν αναφερθεί αρκετά συνδικαλιστικά σωματεία των ελληνικών σιδηροδρόμων αλλά δεν εισακούστηκαν, δυστυχώς, ποτέ. Μέσα από το πόρισμα πηγάζει το συμπέρασμα ότι οι ελεγκτές της Αρχής Διαφάνειας που εξέτασαν τη σύμβαση, η οποία όπως προαναφέρθηκε αφορούσε στην αποκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης, θεωρούν ως υπεύθυνους για τον τρόπο χειρισμού της  σύμβασης την ΕΡΓΟΣΕ, τον ΟΣΕ, αλλά και την ανάδοχο εταιρεία, την κοινοπραξία TOMH - Alstom.

Οσον αφορά συγκεκριμένα στο έργο της αποκατάστασης θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τις 26/9/2016, ωστόσο επτά χρόνια μετά όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά παρατηρούνται τρομερές ελλείψεις. Σύμφωνα με το πόρισμα, η διεύθυνση έργου δεν μερίμνησε ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, αλλά παρέλειψε ακόμη και να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα εγκρίσεων των απαραίτητων μελετών: Σύμφωνα με το πόρισμα, η διεύθυνση έργου δεν μερίμνησε ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, αλλά παρέλειψε ακόμη και να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα εγκρίσεων των απαραίτητων μελετών:

porisma gia symvasi
Πόρισμα για σύμβαση 717 | Mega

Το πόρισμα των 190 σελίδων συνεχίζει: «Στο προϋπάρχον σύστημα Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης που είχε εγκατασταθεί από παλαιότερες συμβάσεις του ΟΣΕ, λειτουργούσε για βραχύ χρονικό διάστημα διότι υπήρξαν σε μεγάλη έκταση ανεπαρκές ζημίες από βανδαλισμούς και κλοπές στον εξοπλισμό». 

porisma gia symvasi 717
Πόρισμα για σύμβαση 717 | Mega

Τα τυφλά σημεία και το έγκλημα

Ενδεικτικά είναι και τα όσα λέει ο Χρήστος Κατσιούλης, πρώην πρόεδρος επιτροπής ΕTCS ΕΡΓΟΣΕ, σχετικά με τα «τυφλά σημεία», τα οποία δεν εισακούστηκαν, γεγονός που αποτελεί έγκλημα: «Εγώ έβλεπα έναν τοίχο και είχα στείλει επιστολές στους αρμόδιους. Τα τρένα πηγαίναν στα τυφλά, ήταν ένα έγκλημα, αν λειτουργούσε το σύστημα δε θα είχε γίνει το κακό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιούλης. Με τη σειρά του ο Ιωάννης Κολλάτος, πρώην σταθμάρχης Λάρισας, μίλησε για το ανθρώπινο λάθος και την τηλεδιοίκηση.

«Εάν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, το λάθος που έκανε ο σταθμάρχης να μη γυρίσει το κλειδί και να βάλει την επιβατική αμαξοστοιχία στη γραμμή καθόδου, δε θα το επέτρεπε η τηλεδιοίκηση, θα το έβλεπε», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Βανδαλισμοί και κλοπές

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι εκτεταμένοι βανδαλισμοί και οι κλοπές προκάλεσαν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ του αντικειμένου της σύμβασης και των αναγκών του έργου σε υλικά και χρόνο, καθυστερώντας την ολοκλήρωση της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης. «Δεν καλύπτεται η απαίτηση του άρθρου 57.1 του νόμου περί απρόβλεπτης περίστασης, ενώ περιλαμβάνονται εργασίες βελτίωσης της ποιότητας του έργου (όπως αντικατάσταση λαμπτήρων φωτοσημάτων), οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές».

porisma gia symvasi 717
Πόρισμα για σύμβαση 717 | Mega

«Οταν ήρθα στη Λάρισα, το 1994, ο πίνακας κυκλοφορίας υπήρχε ήδη. Τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια δε δουλεύει γιατί ήταν χαλασμένος και η κυκλοφορία γινόταν με τους κλειδούχους. Είναι σε λειτουργία τους τελευταίους τέσσερις με πέντε μήνες από αρχές Νοέμβριου του 2022», είχε πει ο Γιώργος Ζήντρος, σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλου.  Το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας περιλαμβάνει ακόμα αναλυτικούς οικονομικούς πίνακες αλλά και φωτογραφίες τεκμηρίωσης του έργου.

porisma gia symvasi 717
Πόρισμα για σύμβαση 717 | Mega