Μενού
tromokratia-eyp
Τρομοκρατία - ΕΥΠ | Shutterstock, Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ενα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Ψυρρή, που λειτουργεί ως συναγωγή φέρεται να είχαν στόχο οι τρομοκράτες που είχαν καθοδήγηση από το εξωτερικό και έπεσαν στα χέρια των Αρχών έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο νεαρά άτομα ηλικίας 27 - 29 ετών, Πακιστανικής καταγωγής, που εργάζονταν στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ εκτός από την επίθεση στο εστιατόριο που μαζεύονταν στο Ψυρρή προετοίμαζαν και δολοφονικές επιθέσεις χωρίς να έχουν εξακριβωθεί οι στόχοι τους. Και οι δύο φέρονται να επικοινωνούσαν με έτερο Πακιστανό ο οποίος βρίσκεται στο Ιράν. Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά τα τρία άτομα σχεδίαζαν να επιτεθούν σε εβραϊκή συναγωγή θέτοντας σχέδιο σε τρεις φάσεις: 

  • Επίθεση με αέριο 
  • Επίθεση με βαρύ οπλισμό
  • Εκρηκτικά

«Στόχο αθώους πολίτες και την ασφάλεια της χώρας»

Η ανακοίνωση των Αρχών για την εξέλιξη των ερευνών αναφέρει: Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.)  εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους».

Θεοδωρικάκος: Οι Αρχές είναι σε ετοιμότητα

«Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών», αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους στην Ελλάδα. «Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Ελληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας», αναφέρει ο υπουργός.