Μενού
tromokrates-pakistanoi
Oι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες | Shutterstock, @Mega
  • Α-
  • Α+

Ο πυρήνας που στρατολόγησε τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν πριν κάνουν πράξη το σχέδιο που θα αιματοκυλούσε το κέντρο της Αθήνας, «χτυπώντας» σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή, αλλά και τους ποινικούς που θα τους προμήθευαν με όπλα που χρειάζονταν, αναζητούν τόσο οι ελληνικές όσο και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή τόσο τα όσα ανέφεραν οι δύο συλληφθέντες όσο και οι διάλογοι που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» της υπόθεσης, δείχνουν πως ήταν έτοιμοι να σκοτώσουν όσο περισσότερο κόσμο γινόταν.

Μάλιστα ο Πακιστανός από το Ιράν, ζητούσε από τους δράστες να καταγράφουν με το κινητό το μακελειό για να τους αποζημιώσει, αναλογα με το τι θα έβλεπε. «Θα σας πληρώνω για τη φωτογραφία του κάθε νεκρού», φέρεται να του έλεγε. Από πλευρά τους, οι Πακιστανοί έλεγαν ότι το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να είναι καλά τα χρήματα. «Τον ξέραμε γιατί είμαστε από το ίδιο χωριό. Μας είπε ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, χωρίς να μας πει το όνομα. Ζητούσε επίμονα να γίνει το χτύπημα και να βρούμε και άλλα άτομα. Μας έλεγε ότι έχουμε αργήσει και θα χάσουμε την αξιοπιστία μας. Δεν τον ενδιέφερε ποιοι θα σκοτωθούν, αρκεί να είναι πολλά τα θύματα» φέρονται να είπαν στις Αρχές, σύμφωνα με τον Alpha.

Οι συγκεκριμένοι που δρούσαν ως μισθοφόροι εκτελεστές και για κάθε εκτέλεση θα πληρώνονταν με 15.000 ευρώ. Μάλιστα οι συλληφθέντες, εκτός από την επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή, είχαν βάλει στο στόχαστρό τους και άτομα τα οποία σχεδίαζαν να δολοφονήσουν.

Επιχείρηση «Υάκινθος»

Η επιχείρηση «Υάκινθος», όπως ήταν η κωδική ονομασία της για την ΕΥΠ, στέφθηκε με επιτυχία καθώς οι δύο Πακιστανοί που είχαν σχεδιάσει την επίθεση και είχαν στρατολογήσει και περαιτέρω άτομα, έπεσαν στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας και έχουν ήδη οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, καθώς θα απολογηθούν την Παρασκευή (29/3). Οι διάλογοι που παρουσιάζει το MEGA είναι άκρως αποκαλυπτικοί και φανερώνουν πώς ο 27χρονος Χαϊντέρ δρούσε ως ο αρχηγός της τρομοκρατικής ομάδας στην Ελλάδα: 

  • «Εγκέφαλος»: Δύο, τρία άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία.
  • Χαϊντέρ: Εγώ θέλω να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα και θέλω ή στον χώρο ή σε κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40 με 50 άτομα.
  • «Εγκέφαλος»: Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το καταλαβαίνεις;
  • Χαϊντέρ: Θα γίνει, σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.
  • «Εγκέφαλος»: Εσύ κάνε μου τη χάρη να φτιάξεις βίντεο και φωτογραφίες. Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε όπως είπαμε, η λύση είναι με ήρεμο τρόπο να πάει κάποιος να κάνει δύο τρεις φωτογραφίες και να έρθει πίσω χωρίς να τον αντιληφθεί κάνεις. Δε θα του κάνουν έλεγχο. Να βρεις έναν τρόπο να γίνει κάτι.
  • Χαϊντέρ: Άκου. Έχω ένα άλλο φιλαράκι σε άλλο νησί που έχει τρία όπλα και πιστόλια. Και εκείνος λέει πως μόλις τελειώσουμε με τις ελιές, να είμαστε δύο τρία άτομα, να τους «καθαρίσουμε» επί τόπου και μετά να στείλουμε το βίντεο. Ο άλλος λέει να είμαστε οι δυο μας.

Εργάτες σε Ζάκυνθο και Σκάλα Λακωνίας

Οι συλληφθέντες έμεναν εκτός της Αττικής, όμως όλο αυτό το διάστημα παρέμεναν ενεργοί και σε πλήρη δίαυλο επικοινωνίας με τα μέλη της ομάδας «Κουντς» στο Ιράν. Ο ένας από τους συλληφθέντες έμενε στη Ζάκυνθο, εκεί όπου φαίνεται πως έκανε διάφορες δουλειές, όμως δεν ήταν λίγες οι φορές που επισκέφθηκε την Αθήνα ώστε να βιντεοσκοπήσει και να φωτογραφήσει τόσο το εστιατόριο όσο και τη συναγωγή των Ισραηλινών. Ο δεύτερος βρισκόταν στην Σκάλα Λακωνίας και έμενε μαζί με άλλους εργάτες γης.

Η επιχείρηση σύλληψης του ενός εκ των δύο Πακιστανών έγινε αιφνιδιαστικά πριν από τέσσερις εβδομάδες. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, που δημοσίευσε τις φωτογραφίες ντοκουμέντο, ήταν 5:30 το πρωί, πριν από περίπου ένα μήνα, όταν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, πλαισιωμένοι από στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου, έσπασαν ξαφνικά την πόρτα του σπιτιού όπου διέμενε ο ένας από τους δύο συλληφθέντες που σχεδίαζαν να αιματοκυλήσουν το κέντρο της Αθήνας χτυπώντας εβραϊκό εστιατόριο. Υπό άκρα μυστικότητα και μετά από πολυήμερη παρακολούθηση, οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι στη Ζάκυνθο και συνέλαβαν τον Πακιστανό, χωρίς αυτός να προλάβει να αντιδράσει.

Σπίτι - φρούριο

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέφερε η κάμερα του Star από τη Σκάλα Λακωνίας όπου και συνελλήφθη ο ένας από τους δύο, δείχνουν πως είχαν μετατρέψει το σπίτι τους σε φρούριο, ενώ είχαν τοποθετήσει και καλάμια στα κάγκελα και δεν υπήρχε καμία οπτική επαφή για το τι γινόταν μέσα. 

Στο συγκεκριμένο σπίτι ζουν και άλλοι Πακιστανοί - είναι κάτι που συνηθίζεται να ζουν όλοι μαζί, για να μοιράζονται τα έξοδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο εν λόγω άνδρας, δεν είχε δώσει πολλά δικαιώματα στην περιοχή, δεν τον γνώριζαν πολλοί ενώ έκανε παρέα με άλλους εργάτες γης συμπατριώτες του αλλά και από την Ινδία. Κοινό μυστικό των κατοίκων της περιοχής είναι πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι πολλές φορές δημιουργούν φασαρίες και προβλήματα όμως οι ίδιοι δε μιλούν 

Πώς θα διέφευγαν

οι τρομοκράτες ήταν τόσο σίγουροι για την επίθεση, με τον εγκέφαλο του δικτύου να τους λέει πως μετά το χτύπημα θα υπάρχει άνθρωπος που θα τους φυγαδεύσει και θα τους μεταφέρει στο Ιράν, ενώ όταν έφταναν εκεί θα τους έκαναν δώρο και ένα εστιατόριο στην Τεχεράνη.