Μενού
tromokrates-ekam
Τρομοκράτης, ΕΚΑΜ | Eurokinissi, MEGA
  • Α-
  • Α+

Τις επαφές που είχαν στην Ελλάδα οι δυο πακιστανοί που κατηγορούνται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση στην Ελλάδα με δεκάδες νεκρούς αναζητούν ενδελεχώς τα στελέχη της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Η επιχείρηση που φέρει την κωδική ονομασία «Υάκινθος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΥΠ, κρατούνται ακόμα οκτώ συμπατριώτες των συλληφθέντων οι οποίοι είχαν επαφές μαζί τους και συνελήφθησαν για διοικητική απέλαση, καθώς βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι Πακιστανοί έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών, γιατί κατάγονται από την ίδια με τους δύο κατηγορούμενους ως μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα και τον 30χρονο καθοδηγητή τους στο Ιράν, ενώ είχαν στενές σχέσεις με τον 27χρονο και τον 29χρονο. Το ΑΠΕ – ΜΠΕ σημειώνει πως οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως σε 3-4 από αυτούς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και σε ποιο βαθμό στην υπόθεση. Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια των ερευνών προκύπτει ότι ο 27χρονος Χαϊντέρ θεωρείται ο βασικός «εκτελεστής» του σχεδίου που είχε καταστρώσει ο 30χρονος. Από τις συνομιλίες που έχουν εντοπίσει ως τώρα οι αστυνομικοί έχει διαπιστωθεί ότι τα χρήματα που θα έπαιρναν για κάθε νεκρό στο εβραϊκό εστιατόριο στο Ψυρρή θα έφταναν τις 16.000 ευρώ ενώ ο 30χρονος για να τους πείσει να υλοποιήσουν το σχέδιο τους είχε πει πως είχε εξασφαλίσει τον τρόπο διαφυγής τους με τελικό προορισμό το Ιράν όπου θα άνοιγαν δικό τους εστιατόριο.

Αίσθηση προκαλούν συνομιλίες μεταξύ των «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης. Σε μια από αυτές ο 27χρονος φέρεται να λέει ότι έχει ένα φίλο σε νησί που έχει όπλα με τον 30χρονο να τον παροτρύνει να πάει να τα πάει και του στείλει και σχετικές φωτογραφίες ότι τα έχει στα χέρια του. Ο νεαρός εμφανίζεται να έχει ενδοιασμούς για τη μεταφορά των όπλων με τον καθοδηγητή του να τον δίνει οδηγίες να πάρει 2-3, να μπουν με τον 29χρονο στη κουζίνα, να ανοίξουν τις φιάλες και να βάλουν φωτιά. Στη συνέχεια επρόκειτο να πυροβολήσουν όλους όσους βρίσκονταν τη στιγμή εκείνη στο εσωτερικό του καταστήματος.

Ο 30χρονος φέρεται να τους ζήτησε η επίθεση να γίνει σε κλειστό χώρο για να υπάρχουν αρκετά θύματα και τον 27χρονο να απαντά κυνικά πως πρέπει να είναι πολλοί οι νεκροί για να αξίζουν τα χρήματα που θα πάρουν. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως ο 30χρονος τους ζητούσε να καταγράφουν τις κινήσεις τους σε βίντεο, τόσο την «χαρτογράφηση» της γειτονιάς στο Ψυρρή που βρίσκεται το εστιατόριο όσο και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σκόπευαν να πραγματοποιήσουν και μάλιστα δίνοντας έμφαση στην απεικόνιση των θυμάτων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών ενημέρωσε την ΕΥΠ ότι ο 30χρονος είναι «χαρτογραφημένος» και θεωρείται ένας από τους βασικούς στρατολογητές στου εκτελεστικού βραχίονα ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, που λειτουργεί από το 1979 και πραγματοποιεί χτυπήματα εναντίον ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό. Μάλιστα για τις ενέργειες αυτές στρατολογεί άτομα άλλης υπηκοότητας, κυρίως Πακιστανούς, Κούρδους και Αζέρους, ενώ κατά καιρούς έχουν συλληφθεί τέτοια μέλη της σε διάφορες χώρες. Ο 30χρονος καθοδηγητής, σύμφωνα με την ΕΥΠ και όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έδωσε η Μοσάντ, είναι μέλος μιας ιδιαίτερα σκληρής οικογένειας και ο πατέρας του κρατείται στις φυλακές του Πακιστάν για ανθρωποκτονία, ενώ ο αδελφός του επίσης για άλλα βαριά αδικήματα.

Την ίδια στιγμή ισραηλινοί που βρίσκονται στην Αθήνα δηλώνουν σοκαρισμένοι αλλά και παράλληλα δηλώνουν και ανακουφισμένοι από την εξέλιξη της υπόθεσης. Χθες το βράδυ το εστιατόριο “Chabad House” στου Ψυρρή επισκέφθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος ήθελε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, να στείλει το καθαρό μήνυμα της δημοτικής αρχής ενάντια στον αντισημιτισμό και στον φόβο, καθώς και τη στήριξη και συμπαράστασή του στην εβραϊκή κοινότητα της Αθήνας, στους επισκέπτες και τους επενδυτές από το Ισραήλ.