Μενού
sani
«Σάνι» | Shutterstock / ereportaz
  • Α-
  • Α+

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι φωτογραφίες του φερόμενου ως «εγκεφάλου» και καθοδηγητή του τρομοκρατικού δικτύου με τους Πακιστανούς που ήθελε να αιματοκυλήσει το εβραϊκό εστιατόριο στην περιοχή του Ψυρρή πληρώνοντας μέχρι και 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν στην ΕΥΠ έφτασαν λεπτομέρειες για τη δράση του συγκεκριμένου Πακιστανού σήμανε «κόκκινος συναγερμός» και η συγκεκριμένη υπόθεση αναβαθμίστηκε ως εξαιρετικά σοβαρή.

Ο λόγος για τον «Σάνι» (ή κατά κόσμον Sayed Fakhar Abbas) έναν άνδρα με καταγωγή επίσης από Πακιστάν, ηλικίας περίπου 30 ετών, που διαμένει στην πρωτεύουσα του Ιράν, στην Τεχεράνη. Μαλιστα, φαίνεται πως κατάγεται από το ίδιο χωριό με τον 27χρονο Πακιστανό που έμενε στη Ζάκυνθο και συνελήφθη μαζί με τον 29χρονο ομοεθνή του.

Σύμφωνα με το erepοrtaz.gr και την εφημερίδα «Μπαμ» που έδωσαν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες του, ο «Σάνι» είναι πολύ δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αρκετά βίντεο παρουσιάζοντας το «πρόσωπο» ενός συνηθισμένου καθημερινού ανθρώπου, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι έχει αναρτήσει και πολλά βίντεο στο TikTok.

sani
Αριστερά είναι ο «Σάνι» με τον 27χρονο Πακιστανό που έμενε στη Ζάκυνθο και έχει συλληφθεί | ereportaz

 

Οι πληροφορίες της ΕΥΠ

Σύμφωνα με κύκλους της ΕΥΠ που επικαλείται το ΑΠΕ η υπόθεση τρομοκρατίας με τους Πακιστανούς χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σοβαρή και αναβαθμίστηκε όταν ζήτησαν πληροφορίες από τη Μοσάντ για τον «εγκέφαλο» στο Ιράν.

Όπως ενημέρωσε η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών, ο 30χρονος είναι «χαρτογραφημένος» και θεωρείται ένας από τους βασικούς στρατολογητές στου εκτελεστικού βραχίονα ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, που λειτουργεί από το 1979 και πραγματοποιεί χτυπήματα εναντίον ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό.

Για τις ενέργειες αυτές στρατολογεί άτομα άλλης υπηκοότητας, κυρίως Πακιστανούς, Κούρδους και Αζέρους, ενώ κατά καιρούς έχουν συλληφθεί τέτοια μέλη της σε διάφορες χώρες.

Στην προκειμένη περίπτωση τόσο ο στρατολογητής και καθοδηγητής, όσο και οι δύο συλληφθέντες, κατάγονται από την περιοχή Σαρκόντα του Πακιστάν, που φημίζεται για την εγκληματικότητα και γνωρίζονταν από πριν.

Ο 30χρονος καθοδηγητής, σύμφωνα με την ΕΥΠ και όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έδωσε η Μοσάντ, είναι μέλος μιας ιδιαίτερα σκληρής οικογένειας και ο πατέρας του κρατείται στις φυλακές του Πακιστάν για ανθρωποκτονία, ενώ ο αδελφός του επίσης για άλλα βαριά αδικήματα.

sani
Ο «Σάνι» | ereportaz

Απειλές

Την περασμένη Παρασκευή οι δύο άνδρες που ετοίμαζαν επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή σε εστιατόριο στου Ψυρρή, στο κέντρο της Αθήνας, υπό την καθοδήγηση του Σανι προφυλακίστηκαν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο δικηγόρος τους, Ηρακλής Στάβαρης, δήλωσε πως ο δεύτερος κατηγορούμενος (που έμενε στη Ζάκυνθο) δέχτηκε να συμμετέχει στην επίθεση επειδή βρισκόταν υπό καθεστώς απειλής.

«Οι δύο κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι. Ο ένας δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό, ήταν απλά βοηθός. Ο δεύτερος ισχυρίστηκε πως ότι έκανε στην υπόθεση αυτή το έκανε υπό καθεστώς απειλής για τη ζωή του και της οικογένειάς του στο Πακιστάν», δήλωσε ο δικηγόρος τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.