«Έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών, ο αρχιτέκτονας και ιστορικός του βιβλίου Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος. Ο εκλιπών ήταν αρχιτέκτονας, ιστορικός του βιβλίου και εκδότης. Πιο γνωστά έργα του είναι η πεντάτομη «Ιστορία της βιβλιοθήκης στον Δυτικό Πολιτισμό», η οποία καλύπτει τη χρονική περίοδο από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα έως και την Αναγέννηση, μετά από ενδελεχή έρευνα δώδεκα ετών, οι εργασίες του για τις αρχαιοελληνικές βιβλιοθήκες του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, ο τόμος «Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι Έλληνες συνεργάτες του (π. 1494-1515)» και η ιστορική έρευνα: |Η πνευματική πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο». Βραβείο «Δαίδαλος» Εταιρείας Συγγραφέων 2016.
Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη θλίψη για την απώλεια του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και ιστορικού του βιβλίου. Όπως αναφέρει, ο Κώστας Στάικος γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs στο Παρίσι. Από τα πιο σημαντικά του έργα ήταν ο σχεδιασμός και η επίβλεψη των εργασιών στη Βιβλιοθήκη της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και στη Βιβλιοθήκη του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. Ήταν υπεύθυνος για την πλήρη ανακατασκευή της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Πουρνάρας», την ανάπλαση του 7ου ορόφου «Ιωάννης Κονδυλάκης», όπου στεγάζονται οι αίθουσες των σεμιναρίων, καθώς και των εργασιών, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, για την ανακαίνιση της αίθουσας Συνεδρίων «Γεώργιος Καράντζας» στον 1ο όροφο του κτηρίου.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποχαιρετά τον εξαίρετο επιστήμονα, τον διακεκριμένο ιστορικό του βιβλίου, του οποίου το έργο έχει μεταφραστεί από μεγάλους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού, τον πολύτιμο συνεργάτη και φίλο και συλλυπείται θερμά την οικογένεια και τους οικείους του» καταλήγει η ανακοίνωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.
- Ό αμήχανος διάλογος Νόαμ Τσόμσκι και Τζεφ Επστάιν για τα ελληνικά μνημόνια
- Δανδουλάκη: «Από τα 32 χρόνια με τον Πλωρίτη, τα 20 ήμασταν εγώ, εκείνος και η γυναίκα του»
- Δημοσκόπηση Alpha: Η δεξαμενή των ψηφοφόρων της Μαρίας Καρυστιανού - Πόσοι θα ψήφιζαν ένα νέο κόμμα
- Μητσοτάκης: «Όσο υπάρχει το casus belli η Τουρκία δεν μπορεί να έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.