Μενού
pispirigkoy
Ρούλα Πισπιρίγκου | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η κατάθεση του εντατικολόγου και υπεύθυνου της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέα Ηλιάδη, στη δίκη για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας στην Πάτρα, για την οποία και κατηγορείται η μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου, ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη (5/4), όμως τα όσα ειπώθηκαν εκείνη τη μέρα, αλλά και τις επόμενες της κατάθεσης προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων. Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στη δίκη «ξέφυγε» μετά και τα «βέλη» που εξαπέλυσε ο συνήγορος της 34χρονης μητέρας, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος και ανέφερε ότι ο γιατρός μεταφέρει μοσχεύματα σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

Η εφημερίδα «Πατρίς» παρουσιάζει, με δημοσίευμά της, το παρασκήνιο της κατάθεσης του Ηλιάδη, όπου και καταγράφηκαν γέλια, έντονα βλέμματα (σ.σ. από πλευράς Πισπιρίγκου προς τον εντατικολόγο), αλλά και ένα συναίσθημα συγκίνησης, καθώς η δίκη αφορά τον θάνατο ενός 9χρονου παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν ξεκινήσει η κατάθεσή του ο δικηγόρος της κατηγορούμενης Αλέξης Κούγιας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να είναι παρών καθώς βρισκόταν σε άλλη δίκη σε διπλανή αίθουσα. Η κατηγορουμένη μπήκε στη δικαστική αίθουσα ενώ στην τελευταία σειρά έκατσε ο Μάνος Δασκαλάκης. Ο κ. Ηλιάδης είχε στα χέρια του έγγραφα και ζήτησε να τα αφήσει δίπλα του, στο σημείο όπου κάθονται οι δικηγόροι του Μάνου Δασκαλάκη.

Η συγκίνηση για την Τζωρτζίνα

Ο κ. Ηλιάδης περιέγραψε το τηλεφώνημα που δέχτηκε στις 11 Απριλίου 2021 από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο για ένα κοριτσάκι που έπαθε ανακοπή και το επανέφεραν μετά από 55 λεπτά. «Ήταν μία δραματική νύχτα όταν παραλάβαμε το παιδί. Πέσαμε πάνω του και γύρω στις πέντε τα ξημερώματα τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν» είπε ο εντατικολόγος σε δικαστές και ενόρκους λέγοντας ότι ενημέρωσε τους γονείς ότι θα πολεμήσουνε για το παιδί.

Ο κ. Ηλιάδης γνώριζε ότι ακριβώς από πίσω του βρίσκεται η κατηγορουμένη. Δεν γύρισε ούτε μία στιγμή να την κοιτάξει. Αντίθετα εκείνη τον κοίταξε έντονα στο διάλειμμα της δίκης την ώρα που έμπαινε μέσα στη δικαστική αίθουσα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάθεσης του ο εντατικολόγος αποκαλούσε το νεκρό κορίτσι «Τζωρτζίνα μας» ή «Τζωρτζινίτσα» ενώ λύγισε τη στιγμή που περιέγραφε τη βιντεοκλήση που έκανε ο ίδιος στη μητέρα έχοντας δίπλα του το παιδί μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου. Ο κ. Ηλιάδης σταμάτησε να μιλά και κατέβασε το κεφάλι με τη μητέρα να γυρνά το σώμα της προς τα πίσω.

 

Τι είπε στην κατάθεσή του

Ο κ. Ηλιάδης, αγνοώντας τι θα ακολουθήσει, εξήγησε από την αρχή σχεδόν της κατάθεσής του γιατί πήρε την απόφαση να «παγώσει» τον εγκέφαλο του παιδιού. Είναι το σημείο που θα «πατήσει» στη συνέχεια ο Αλέξης Κούγιας προκαλώντας έκπληξη σε όλο το δικαστήριο. «Κάναμε υποθερμία στο παιδί, μία κίνηση υψηλού ρίσκου για να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό του». Επί της ουσίας όπως εξήγησε ο κ. Ηλιάδης ήθελαν να προλάβουν εγκεφαλικά οιδήματα όμως τα επόμενα 24ωρα εντόπισαν ότι είχε δημιουργηθεί στο παιδί εγκεφαλικό οίδημα. Τη στιγμή που μίλησε για το σύνδρομο Μινχάουζεν στη μητέρα και τις υποψίες του η κατηγορουμένη βγήκε από την αίθουσα.

Τυχαίο ή όχι δεν γνωρίζει κανείς. Από κάποιους ερμηνεύθηκε ότι ήταν μία κίνηση απέναντι στον Ανδρέα Ηλιάδη από κάποιους άλλους ως μία φυσιολογική κίνηση καθώς και σε άλλες συνεδριάσεις είχε αποχωρήσει για λίγα λεπτά από την αίθουσα. Ο κ. Ηλιάδης περίγραψε τα πάντα: υποψίες, κινήσεις, τις αντιδράσεις της μητέρας την πορεία υγείας της Τζωρτζίνας. «Γιατί δεν πήγατε στην Εισαγγελία όπως σας είπε το «Χαμόγελο του Παιδιού»;», θα ερωτηθεί από την Έδρα.

Ο γιατρός θα υποστήριξε ότι ήταν δύσκολο και για τον ίδιο να διαχειριστεί την κατάσταση και ότι ενημέρωσε για τις υποψίες του την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο εντατικολόγος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τόσο των δικαστών και των ενόρκων όσο και των δύο δικηγόρων του Μάνου Δασκαλάκη. Γνώριζε ότι η εξέτασή του από τον Αλέξη Κούγια θα γίνει άλλη ημέρα καθώς το είχε ζητήσει ο ίδιος ο ποινικολόγος. Τα πάντα όμως ανατράπηκαν στις δύο και μισή το μεσημέρι.

Τα γέλια Κούγια

Ο κ. Κούγιας μπήκε στην αίθουσα και ζήτησε να κάνει μόνο μία ερώτηση στον εντατικολόγο. Μία ερώτηση που έφερε «τρικυμία».

  • Αλέξης Κούγιας: Φημίζεστε παγκοσμίως ότι στέλνετε όργανα στο εξωτερικό. Είναι αλήθεια;
  • Ανδρέας Ηλιάδης: Ο Ηλιάδης δεν έχει κούριερ για να μεταφέρει όργανα είναι προσβλητικό αυτό που λέει ο δικηγόρος ζητώ να ανακαλέσει. Είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων. Είναι προσβολή στις μητέρες και στους γονείς που έχουν δώσει όργανα των παιδιών τους. Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας, εκτός σύμπαντος.

Ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου γέλασε και η Πρόεδρος του Δικαστηρίου του έκανε παρατήρηση. «Δεν απαγορεύεται να γελάω, δεν το προβλέπει κανένας κανονισμός», απάντησε ο Αλέξης Κούγιας που επέμεινε να ρωτά τον Ανδρέα Ηλιάδη για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων και κυρίως για την τελευταία που έκανε. «Πόσες φορές έχετε συνεργαστεί με γονείς παιδιών για δωρεά και που έχουν πάει αυτά τα όργανα και πόσες φορές στο εξωτερικό;» ρώτησε ο κ. Κούγιας και ο εντατικολόγος απάντησε: «τρεις φορές στο εξωτερικό. Από το 2007 συνολικά 14».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.