Δέος προκαλεί η παλαιότερη σωζόμενη φωτογραφία της Ακρόπολης η οποία χρονολογείται από το 1842, μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους από τους Τούρκους. Τραβήχτηκε ένα πρωί από τον Γάλλο φωτογράφο Josepf-Filibert Girault de Prangey από τον Λόφο των Νυμφών (δίπλα στου Φιλοπάππου) και το Αστεροσκοπείο και δείχνει τον Παρθενώνα «πληγωμένο» από την τουρκική κατάληψη του Ιερού βράχου. Απεικονίζει μέρος της οχύρωσης του βράχου, του Παρθενώνα και μερικά από τα άλλα αρχαία κτίρια της Ακρόπολης. Η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν είναι μόνο η παλιότερη που απεικονίζει την Ακρόπολη, είναι στην πραγματικότητα και μια από τις πρώτες φωτογραφίες που σώζονται από την Ελλάδα, εν γένει
Τι είναι η δαγκεροτυπία
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη με τη μέθοδο της δαγκεροτυπίας. Daguerreotype ή εις το... ελληνικότερον δαγκεροτυπία υπήρξε η πρώτη πρακτική και εμπορική φωτογραφική διαδικασία και παρουσιάστηκε επίσημα από τον Γάλλο εφευρέτη Λουί Νταγκέρ το 1839. Η παραγωγή της ήταν εξέλιξη της ηλιογραφίας
Η διαδικασία παραγωγής της δαγκεροτυπίας ξεκινά με την παράθεση των χάλκινων πλακών σε ιώδιο, όπου μέσω των αναθυμιάσεων διαμορφώνεται φωτοευαίσθητο ιωδίδιο του αργύρου. Οι πλάκες πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός μίας ώρας. Ακολούθως εκτίθενται από 10 έως 20 λεπτά στο φως, ανάλογα με τη διαθέσιμη φωτεινότητα. Η εμφάνιση της εικόνας επιτυγχάνεται με την έκθεση της πλάκας σε υδράργυρο, θερμαινόμενο σε 75° C. Αυτό αναγκάζει τον υδράργυρο να συγχωνευτεί με το ασήμι. Έπειτα η εικόνα βυθίζεται σε θερμό διάλυμα κοινού άλατος και τελικά ξεπλένεται με καυτό αποσταγμένο νερό.
Οι δαγκεροτυπίες δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν σε αντίγραφα και οι επιφάνειες τους ήταν εξαιρετικά λεπτές, με συνέπεια για να μην καταστραφούν να καλύπτονται συχνά με γυαλί. Η εικόνα που παραγόταν εμφάνιζε το πρότυπο σε αντεστραμμένη όψη, ανάλογη με την κατοπτρική αναπαράσταση. Επιπλέον οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν ήταν ιδιαίτερα τοξικές.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.