Μενού
pispirigkou
Eurokinissi
 • Α-
 • Α+

Άλλη μία νοσηλεύτρια που περίθαλψε την Τζωρτζίνα έκανε λόγο για μια «αποστασιοποιημένη», «τυπική» και «διεκπεραιωτική» μητέρα αναφερόμενη στη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου απέναντι στην 9χρονη κόρη της κατά τη νοσηλεία του παιδιού στο νοσοκομείο του Ρίου.

Η κ. Πηνελόπη Φιφή καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ανέφερε πως «ήμουν σε ολόκληρη σχεδόν τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας. Στο στάδιο της αποσωλήνωσης είδα μια περίεργη συμπεριφορά της μητέρας. Σε αυτό το στάδιο βάζουμε τους γονείς μέσα να δουν το παιδί τους. Είναι σημαντικό να νιώσει ασφάλεια το παιδί και θέλουμε να δούμε και αντιδράσεις του παιδιού».

«Αν αντιλαμβάνεται, αν απαντά στα ερεθίσματα. Είδα αναστατωμένη τη μητέρα. Η μητέρα ήταν εμφανώς αγχωμένη. Δηλαδή σε αυτή τη φάση περιμένουμε να δούμε τη χαρά. Είναι μια νίκη να αναπνέει το παιδί μόνο του. Δεν είδαμε κάτι τέτοιο. Η μητέρα δεν εστίαζε στο παιδί. Κοιτούσε τις αντιδράσεις τις δικές μας. Μετά πλησίασε λίγο και της μίλησε, αλλά όχι αυτό που θα περίμενα», είπε ακόμα η νοσηλεύτρια.

 • Προέδρος: Μήπως ήταν αγωνία για την έκβαση της αποσωλήνωσης;
 • Μάρτυρας: Δεν ήταν αυτή η αγωνία. Δεν εστίαζε στο παιδί. Δεν κοίταζε το παιδί της. 
 • Προέδρος: Μήπως φοβόταν;
 • Μάρτυρας: Μπορεί να υπάρχει φόβος, αλλά ρωτάνε. Λένε «μπορώ να το ακουμπήσω;». Εδώ της είπαμε εμείς να κάνει πράγματα. Περισσότερο μιλούσε ο πατέρας. Η μητέρα ψέλλισε ένα «Τζωρτζίνα μου». Εμένα μου έκανε φοβερά μεγάλη εντύπωση. Το ανέφερα και στον κ. Ηλιάδη… Η μητέρα κοίταζε εμένα, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς. Ο γονιός κοιτάζει το παιδί του, του μιλάει. Δεν έχω δει ξανά τέτοια αντίδραση» είπε η μάρτυρας και συνέχισε: «Κάποιες μέρες αργότερα έγινε η εκπαίδευση. Έμαθα στη μητέρα πως να δίνει τα φάρμακα και το πολτοποιημένο φαγητό. Υπήρχαν φορές που ενώ έπρεπε να δώσει τα μεσημεριανά φάρμακα μου έλεγε ότι πρέπει να φύγει και να το κάνω εγώ. Ήταν αρκετές φορές. Στο επισκεπτήριο ήταν τυπική και διεκπεραιωτική. Έλειπε το συναίσθημα».

Εντελώς διαφορετική ήταν η συμπεριφορά πατέρα του παιδιού, Μάνου Δασκαλάκη, όπως περιέγραψε η μάρτυρας. «Όταν ερχόταν ο μπαμπάς της της τραγουδούσε, της μιλούσε, της έκανε μασάζ στα ποδαράκια. Η μητέρα ήταν με ένα κινητό στο χέρι, πιο αποστασιοποιημένη». Η νοσηλεύτρια υποστήριξε ότι το παιδί ανταποκρινόταν σε κάποια ερεθίσματα, εξηγώντας πως «ξεκαρδιζόταν το παιδί στα αστεία, υπήρχε κάποιου είδους αντίληψη». 

 • Κούγιας: Γνωρίζετε αν η νοσηλεύτρια Γεωργία Παπανίκου είχε συγγένεια με τον κ. Δασκαλάκη;
 • Μάρτυρας: Όχι γνωρίζω πως δεν έχει. Την πρώτη ημέρα που είχαν γνωριστεί είχαν πει ότι είναι «ξάδελφη του ξαδέλφου» του. Ξέρω από την κυρία Παπανικου αυτό. Για περισσότερα ρωτήσετε την ίδια. 
 • Κούγιας: Πόσες νοσηλεύτριες εργάζεστε στη ΜΕΘ;
 • Μάρτυρας: 12
 • Κούγιας: Ποιος επέλεξε εσάς τις πέντε να καταθέσετε; Που έρχεστε να πείτε ότι η κατηγορούμενη ήταν ήρεμη. Οι άλλες 7 πως ξέρουμε τι λένε;
 • Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω αυτό. Εμένα μου ήρθε κλήση. 
 • Κούγιας: Είχατε συζητήσει με τις συναδέλφους σας πριν πάτε στην ανακρίτρια;
 • Μάρτυρας: Όχι. 

Όπως είπε η μάρτυρας: «Ένιωσα ανεξήγητο άγχος και αγωνία της μητέρας που δεν εστίαζε στο παιδί της. Κοιτούσε τις αντιδράσεις των γιατρών και των νοσηλευτών. Στη φάση της αποσωλήνωσης ο γονιός είναι χαρούμενος, είναι σημαντικό βήμα. Ήταν κάτι πρωτοφανές, μου έκανε εντύπωση» είπε η μάρτυρας με τον Αλέξη Κούγια να σχολιάζει: «Τι να κάνει; Να περιμένει το 25ο θαύμα κατά τα γραφάς;! Αφού ήξερε από τη μαγνητική ότι το παιδί δε θα κουνάει πόδια και χέρια, ότι δε θα έχει νου!».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.