Μενού
paidi-nosokomeio
Παιδί στο νοσοκομείο | Φωτογραφία αρχείου/Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο θάνατος των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα έκανε ευρέως γνωστό στην Ελλάδα το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Μάλιστα, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο Ανδρέας Ηλιάδης, είπε στη δίκη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας πως είχε βάλει στο τραπέζι το συγκεκριμένο σύνδρομο και δεν απέκλειε να πάσχει από αυτό η Ρούλα Πισπιρίγκου

Ο δικαστικός ψυχολόγος δρ Τζέφρι ΜακΚι που έγραψε το βιβλίο «Γιατί οι Μανάδες Σκοτώνουν», είχε παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά με τις μητέρες που πάσχουν από Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου και σύμφωνα με το STAR είναι τα εξής:

  1. Επιφορτίζονται με τη βασική φροντίδα του παιδιού 
  2. Παρουσιάζουν καλό χαρακτήρα προς τους τρίτους 
  3. Είναι πειστικοί ψεύτες και χειριστικές προσωπικότητες
  4. Εμφανίζονται υπερ-αγχωμένες και υπερ-προστατευτικές
  5. Φροντίζουν να έχουν γνώσεις νοσηλευτικής ή και ιατρικής
  6. Έχουν ανάγκη να τραβούν την προσοχή των δικών τους ανθρώπων 
  7. Αρνούνται κατηγορηματικά την ενοχή τους, ακόμα και όταν υπάρχουν επαρκή στοιχεία 
  8. Δεν σταματούν κατ' ανάγκη τη δράση τους όταν καταλάβουν ότι τις υποψιάζονται 
  9. Έχουν ιστορικό παραποίησης ιατρικών συμπτωμάτων σε σχέση με τη δική τους υγεία 
  10. Είναι συνήθως οι μόνες μάρτυρες των κρίσεων που παρουσιάζουν τα παιδιά τους 

Σύμφωνα με τον δρ ΜακΚι δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες για να διαπιστωθεί πόσα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά εμφανίζει κάποιος που πάσχει από Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου και γι αυτό «ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι μια μητέρα πάσχει από το σύνδρομο είναι να πιαστεί επ' αυτοφώρω κατά τη διάρκεια της απόπειρας, μέσω μεθόδων όπως η βιντεοσκόπηση». 

Σύμφωνα με τον δρ ΜακΚι «επειδή οι μητέρες με σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου παρουσιάζουν τους εαυτούς τους σαν "σούπερ μαμάδες", οι νοσηλευτές και οι γιατροί χωρίς ανάλογη εμπειρία σε τέτοια περιστατικά συχνά δεν παρατηρούν τα σημάδια». 

Η περίπτωση της Ρόντα: Τρία νεκρά παιδιά και ένα με εγκεφαλική βλάβη 

Ο δρ Τζέφρι ΜακΚι αντιμετώπισε αρκετές περιπτώσεις με μητέρες που έπασχαν από Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου με χαρακτηριστική αυτή της Ρόντα που σκότωσε τα δύο παιδιά της, σκότωσε ένα παιδάκι που φρόντιζε και προκάλεσε εγκεφαλική βλάβη σε ακόμα ένα που αποπειράθηκε να το πνίξει. 

«Ο πρώτος γιος της ήταν 2 μηνών όταν η Ρόντα του δημιούργησε την πρώτη ιατρική κρίση και τον πήγε στα Επείγοντα του νοσοκομείου. Το αγοράκι έμεινε όλη τη νύχτα για παρατήρηση και η Ρόντα πάτησε το κουμπί συναγερμού τρεις φορές, επειδή ο μικρός είχε σταματήσει να αναπνέει. Ακολούθησαν πολλές επισκέψεις στα Επείγοντα για πολλαπλές κρίσεις. Το αγοράκι τελικά πέθανε σε ηλικία 6 μηνών. Η διάγνωση ήταν σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου», είπε ο δρ ΜακΚι. 

Εννέα μήνες αργότερα η Ρόντα ξεκίνησε να πηγαίνει στα Επείγοντα και τον δεύτερο γιο της και οι γιατροί υποψιάστηκαν ότι κάτι συμβαίνει: «το προσωπικό του νοσοκομείο γινόταν όλο και πιο δύσπιστο για τις εξηγήσεις της μητέρας για τις ιατρικές κρίσεις του γιου της. Άρχισαν να τη ρωτούν για τα συμπτώματα που είχε πριν τον φέρουν στο νοσοκομείο. Η Ρόντα εξοργίστηκε από τις αμφιβολίες που είχαν για αυτήν και απείλησε ότι θα καταγγείλει το νοσοκομείο. Όταν δύο μήνες μετά ο δεύτερος γιος της πέθανε κατά τη διάρκεια του ύπνου του, ο σύζυγός της κάτι υποψιάστηκε».

«Αυτή τη φορά ο ιατροδικαστής εξέτασε πολύ προσεκτικά το σώμα του παιδιού και οι αρχές εξέτασαν διεξοδικά τη Ρόντα και τον άνδρα της. Την συλλάβανε για τρεις ανθρωποκτονίες αλλά η ίδια συνέχισε να αρνείται κάθε ευθύνη. Στη δίκη της παρουσιάστηκαν αντικρουόμενες καταθέσεις εμπειρογνωμόνων σχετικά με την αιτία θανάτου του πρώτου κοριτσιού που φρόντιζε. Καταδικάστηκε σε ισόβια υπό όρους και μόνο τότε, μέσα από τη φυλακή, δήλωσε ένοχη για τους θανάτους των δύο παιδιών της», σύμφωνα με τον δρ ΜακΚι.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA