Μενού
  • Α-
  • Α+

Προβληματισμό προκαλούν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται στη χώρα μας. Λίγες ώρες μετά την τραγωδία στη Χαλκιδική όπου 36χρονος σκότωσε την 39χρονη σύζυγο του επειδή εκείνη του ζήτησε να χωρίσουν στα Γρεβενά ένας 61χρονος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη μετά την καταγγελία της 53χρονης συζύγου για ξυλοδαρμό.

Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή της Δεσκάτης ενώ η 53χρονη χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Μάλιστα η άτυχη γυναίκα έκανε λόγο για συνεχή βίαιη συμπεριφορά του συζύγου της τα τελευταία χρόνια.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΑΣ σύμφωνα με τα οποία τα 18 γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα το πρώτο 4μηνο του 2021 κατέγραψαν 1.308 υποθέσεις, πέρυσι ήταν 2.858 και φέτος το ίδιο χρονικό διάστημα άγγιξαν τις 3.191.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ μιλώντας στο Reader ανέφεραν πως ενδεχομένως υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα περιστατικά που δεν καταγγέλλονται πιθανότατα γιατί τα θύματα φοβούνται αλλά έχει διαπιστωθεί πως από τη στιγμή που έγινε γνωστό στις γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας πως μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένες υπηρεσίες της Αστυνομίας άρχισαν να «ανοίγουν στόματα» και για αυτό το λόγο καταγράφεται η σταδιακή αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια.

Όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνα Δημογλίδου στην ΕΡΤ το 70% του προσωπικού στα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας αποτελείται από γυναίκες καθώς στην πλειονότητά τους τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες. Επίσης, αναφέρθηκε στο panic button (κουμπί πανικού), ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο όπως είπε γνωρίζουν πλέον οι γυναίκες.

«Ζητούν να λάβουν τον κωδικό και να κατεβάσουν αυτή την εφαρμογή, να την έχουν στη διάθεσή τους και να τη χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή βρίσκονται σε κίνδυνο» σημείωσε. Υπενθυμίζεται πως εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ υπάρχουν και Κέντρα Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών στα οποία απευθύνονται γυναίκες για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά και που να απευθυνθούν.